Będziesz potrzebować:
– 1 szklankę obranych orzechów włoskich
– 1 kostkę masła
– 1/2 szklanki cukru pudru do ciasta + trochę do posypania
– 2 szklanki mąki
– 1 łyżeczkę olejku waniliowego lub syropu klonowego
Wykonanie:
W mikserze bardzo drobno zmiksuj orzechy włoskie. Odstaw. Rozprowadź razem cukier puder z margaryną lub masłem.
Dodaj wanilię lub syrop klonowy.
Dodaj mąkę i orzechy. Ugnieć całość.
Pozwól dzieciakom uformować nieduże kulki.
Układaj je niezbyt gęsto na blasze. Pieczcie w mocno nagrzanym piekarniku ok.10 min.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe obtaczajcie w cukrze pudrze.
Smakują smakowicie – chociaż nie jak kulki ze śniegu tylko jak kulki z piasku
Zróbcie je – sami zobaczycie.
SMACZNEGO!