Do zrobienia kanapki z kotkiem potrzebujemy:
– kwadratową kromkę chleba (może być tostowy)
– dwa plasterki okrągłej wędliny (tutaj salami)
– plasterek szynki
– dwa plasterki żółtego sera
– szczypiorek, czerwona papryka, czarne i zielone oliwki (lub zielony ogórek)
Na chleb układamy żółty ser, a na nim plasterek salami (głowa kotka) i połowę plasterka jako brzuszek. Z kawałka wędliny wycinamy półksiężyc – to będzie ogon naszego zwierzaka. Dwa trójkąty salami staną się kocimi uszami. Żeby wyglądały wiarygodniej, można wyciąć mniejsze trójkąciki z jaśniejszej wędliny i układamy na uszach. Z tej samej wędliny wycinamy kocie łapki (ponacinane półkola).
Żółty ser posłuży za koci pyszczek. Trzeba wyciąć z niego kształt elipsy i umieścić na nim nosek z czarnej oliwki, buzię z czerwonej papryki oraz wąsy ze szczypiorku. Zostały jeszcze oczy z czarnej i zielonej oliwki (lub ogórka) i nasz smakowity kotek jest gotowy.
Smacznego!