Składniki bubble tea:
– tapioka – czyli kuleczki skrobiowe otrzymywane z manioku. Możesz ją kupić w internecie albo w sklepach spożywczych – często na stoiskach z żywnością bezglutenową. Możesz ją znaleźć w różnych kolorach: czarnym, białym lub w pastelowych kolorach.
– herbata – taka jaką lubisz – czarna lub zielona
– mleko
– mód lub cukier
Jak zrobić bubble tea:
Wrzuć tapiokę do gotującej się posłodzonej wody. Kiedy wypłynie na powierzchnię gotuj jeszcze przez 15 minut a potem odstaw na 15 minut do ostygnięcia. Odcedź.
W międzyczasie przygotuj swoją herbatę z mlekiem i miodem. Wystudź – bubble tea nalepiej smakuje schłodzona.
Do szklanek wsyp odlaną tapiokę i zalej przygotowanym napojem.
Jak uzyskać różne kolory napoju? Eksperymentuj! Bubble tea będzie różowa jeżeli zrobimy ją z mocnej herbaty malinowej lub z hibiskusa. Możemy także użyć różnego typu syropów smakowych w różnych kolorach.
Smacznego!