Będziesz potrzebować:
Ciasto na pierniczki:
– 50 dkg mąki
– 20 dkg miodu
– 20 dkg cukru pudru
– 12 dkg margaryny
– 2 dkg margaryny do formy
– 1 jajko
– 1 dkg sody
– 1 paczuszkę przypraw korzennych (goździki, cynamon, gałka muszkatałowa)
– kolorową posypkę
Lukier:
– 30 dkg cukru
– 1/8 litra wody
– 1/2 łyżki octu
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z sodą. Miód zagotować z cukrem i przyprawami, ostudzić i połączyć z mąką. Dodać tłuszcz, jajko i wyrabiać ciasto jak na pierogi tak długo, aż będzie lśniące i jednolite w przekroju.
Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Ciasto wałkować do grubości 1/2 cm.
Wykrawać foremką kształty, układać na blasze i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok 10 minut.
Lukier:
Cukier zalać gorącą wodą i gotować na silnym ogniu pod przykryciem do całkowitego rozpuszczenia. Dodać ocet. Zwilżonym w wodzie pędzelkiem obmywać boki rondelka, aby cukier nie krystalizował. Ugotować syrop – gdy kropla syropu spuszczona z łyżki opada pozostawiając za sobą „nitkę” – syrop jest gotowy. Rondelek wstawić do zimnej wody do wystygnięcia (ok. 60 st. C) powinien być ciepły. Zacznie on powoli bieleć i gęstnieć. Gdyby gęstniał za szybko wlać 1-2 łyżki gorącej wody.
Aby uzyskać różne barwy lukru dodajemy sok z cytryny, sok z czarnej porzeczki, malin, buraków, barwniki spożywcze lub czarną kawę.
Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamkniętym pudełku.
Pomagać w wyrabianiu ciasta i lukrowaniu pierniczków może nawet maluszek