Składniki na lody – arbuzki na patyku
– 2 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
– 1 szklanka truskawek
– 4 łyżki czekoladowych kawałeczków (na pestki)
– 0,5 szklanki mleka kokosowego (lub krowiego)
– 1 szklanka obranego kiwi
– foremki na lody
Jak zrobić lody – arbuzki na patyku:
Arbuza i truskawki zmiksuj razem w blenderze. Osobno zmiksuj kiwi. Wlej do form na lody miks truskawkowo-arbuzowy do wysokości 2/3 foremek. Wsyp czekoladowe kawałki. Włóż formy do zamrażalnika i odczekaj minimum 30 min.
Żeby uzyskać doskonały rezultat w postaci oddzielnych, wyrażnych, kolorowych części lodów musisz zamrażać je po kolei i czekać minimum 30 minut zanim nalejesz kolejną warstwę. W przeciwnym razie warstwy trochę połączą ze sobą i kolory będą rozmyte. Trochę to pracochłonne, ale rezultat jest tego warty!
Teraz możesz już wlać warstewkę mleka i znowu włożyć do zamrażalnika. Poczekaj minimum 30 min i wlej warstewkę zmiksowanego kiwi. Teraz już możesz dołożyć patyczki i włożyć wszystko do lodówki na 5-8 godzin.
Smacznego!