1,5 szklanki mąki
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki wiórków kokosowych
20 dag masła
2 żółtka
1 słoik marmolady śliwkowej
30-40 dag owoców
1 op. galaretki np. cytrynowej lub specjalna galaretka do kiwi
owoce
WYKONANIE:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i wiórkami kokosowymi. Dodaj masło oraz żółtka. Składniki posiekaj ostrym nożem, a następnie rękoma zagnieć szybko kruche ciasto.
2. Oderwij kawałek ciasta, z reszty uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą, odstaw na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na identyczne placki. Przełóż je na blachę. Odłożone ciasto (miękkie) umieść w szprycy, na jednym placku wyciśnij rant. Piecz na złoto w temp. 200 stopni (ok. 20 min.)
3. Marmoladę podgrzej, przetrzyj przez sito. Posmaruj jeden placek, przykryj drugim z rantem. Wierzch również posmaruj marmoladą.
4. Owoce umyj, obierz, pokrój na cząstki i ułóż na mazurku. Zalej tężejącą galaretką.
Przepis otrzymaliśmy od Pana Grzegorza. Autor otrzymuje upominek.