Będziesz potrzebować:
– celofan
– kolorowe wstążki
– pinezki
– kolorowy blok techniczny
– nożyczki
– grube flamastry, ołówek z gumką
– przezroczysta taśma klejąca
Wykonanie:
Jeśli macie ochotę zrobić Kalendarz Adwentowy – ZAPRASZAMY:
1. Szykujemy miejsce pracy: układamy słodycze w 24 małe grupki.
2. Celofan tniemy na kwadraty (proporcjonalnie do ilości i wielkości cukierków: np. 21 cm x 21 cm na 3 małe cukierki).
3. Następnie ucinamy 24 wstążki (długość dowolna, uzależniona od miejsca, do którego chcecie przywiesić kalendarz).
4. Dalej rysujemy i wycinamy gwiazdkę (lub inny świąteczny kształt, np. dzwonek, choinka).
5. Później odrysowujemy od naszej pierwszej gwiazdki (szablonu) 24 kolejne gwiazdki i wycinamy je.
6. Numerujemy gwiazdki od 1 do 24.
7. Zaczynamy pakowanie słodyczy: na środku celofanu układamy cukierki, robimy z nich woreczek i zawiązujemy wstążeczką z gwiazdką.
8. Powstają mini „worki świętego Mikołaja”.
9. Przyklejamy taśmą przezroczystą gwiazdki (jednym z rogów).
10. Szukamy odpowiedniego miejsca na kalendarz adwentowy… (przywiązujemy go lub przypinamy pinezkami).
12. Od 1 grudnia – każdego dnia zdejmuje się TYLKO 1 paczuszkę!
Opcja:
Jeśli cała rodzina chce się włączyć w odliczanie dni do Świąt, można urozmaicić wypełnianie paczuszek, np. o sypaną herbatę lub karteczki ze „złotymi myślami”.
Możecie także uszyć płócienne woreczki – mogą służyć wam wtedy kilka lat!