Składniki na ciasteczka-mumie:
– podłużne ciasteczka
– biała czekolada lub biała polewa do ciasta
– nutella lub czarny lukier w tubce
Jak zrobić ciasteczka – mumie:
Stopcie białą czekoladę w kąpieli wodnej lub przygotujcie białą polewę do ciast zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie zamaczajcie ciasteczka w białej polewie używając widelca. Pozwólcie by nadmiar czekolady skapał z powrotem do miseczki z czekoladą zanim odłożycie ciasteczko na blachę lub talerz. Poczekajcie aż ciasteczka obeschną. Resztę czekolady ponownie zagrzej i przelej do specjalnej strzykawki do kremu lub do woreczka w którego rogu zrobisz malutką dziurkę, Teraz już możesz w dowolny sposób „zawiązać” mumię w białe „bandaże”. Na koniec robimy oczka z odrobimy nutelli lub czarnego lukru.
Strasznego smacznego!