Co potrzebujesz, żeby zrobić jadalne gałki oczne:
na tęczówki i źrenice:
– 1 opakowanie niebieskiej galaretki (lub galaretki w innym kolorze – takim w jakim mają być tęczówki oczu)
– dodatkowo 1 łyżka żelatyny
– tacka – forma
– tubka czarnego lukru (czarny lukier możemy zrobić sami, potrzebujemy tylko czarnego barwnika spożywczego i cukru puder)
na białka oczu:
1.5 łyżki żelatyny
1 łyżeczka budyniu waniliowego
1 łyżka cukru
1 filiżanka gorącej wody
0.5 filiżanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/2 cukru waliliowego
0.5 filiżanki zimnej wody
Jak zrobić jadalne gałki oczne:
Rozrabiamy niebieską galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodajemy dodatkową żelatynę. Po rozrobieniu nalewamy odrobinę galaretki na dno foremek (zobacz jak to zrobić na filmiku poniżej). Wkładamy tackę do lodówki i czekamy, aż galaretka się zsiądzie.
Robimy źrenice nakładając małe placuszki z czarnego lukru na niebieską galaretkę. Wkładamy do lodówki na godzinę lub na 20 min do zamrażalnika.
W międzyczasie do miseczki wsypujemy 1.5 łyżki żelatyny, 1 łyżeczkę budyniu waniliowego, 1 łyżkę cukru – dolewamy 1 filiżankę gorącej wody. Dodajemy ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy, aż się wszystko rozpuści. Wtedy wlewamy zimne mleko oraz zimną wodę.
Wylewamy białą mieszankę na tackę z zamrożonymi tęczówkami. Jeżeli posiadamy specjalną formę taką jak na filmiku – wylewamy więcej mieszanki i przykrywamy drugą częścią foremki. Jeżeli mamy tylko dolną część foremki – wlewamy mniej mieszanki, a nasze oczy niestety nie bedą klukami a jedynie półkulami.
Zobacz na filmiku jak powstają jadalne gałki oczne: