Okazuje się, że owoce, warzywa i przyprawy to źródła pięknych, naturalnych barwników, które z powodzeniem można wykorzystać przy tworzeniu wielkanocnych pisanek. Najlepiej sprawdzą się tutaj jajka o białych lub jasnych skorupkach. W większości przepisów na barwienie pisanek pojawia się ocet, który zapobiega pękaniu skorupek i ułatwia przyjmowanie przez nie kolorów. Jeśli nie lubicie charakterystycznego octowego zapachu, można próbować zastąpić go sokiem z cytryny albo kwaskiem cytrynowym. Barwione jajka pięknie błyszczały, po wyjęciu i wysuszeniu, należy przetrzeć ściereczką zamoczoną w oliwie.
Oto lista najskuteczniejszych barwników, które znajdziecie w lodówce i stojaku z przyprawami:
Cebula zabarwi jajka na pomarańczowo
Cebula jest najpopularniejszym domowym barwnikiem pisanek. Wystarczy wrzucić sporą ilość obierek z cebuli (im więcej, tym kolor będzie intensywniejszy) do garnka, zalać wodą i gotować około kwadransa. Potem dodajemy sól i ocet (2 łyżki) oraz jajka i całość gotujemy kolejne 20 minut. Zostawiamy jajka w garnku z obierkami na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Czerwona kapusta zabarwi skorupki na niebiesko
Pół główki kapusty należy poszatkować i gotować w niewielkiej ilości wody około pół godziny. Potem do odcedzonego wywaru dodajemy sól i ocet i zanurzamy w nim ugotowane jajka. Zostawiamy na dość długo (kilka godzin, nawet całą noc), by uzyskać niebieski efekt.
Kawa zabarwi jajka na brązowo
Zaparzoną kawę z dużą ilością fusów przelewamy do garnka i gotujemy około kwadransa. Potem dokładamy jajka, sól i ocet – gotujemy całość kolejne 15 minut. Im dłużej będzie trwało gotowanie, tym kolor będzie intensywniejszy. Podobny efekt uzyskacie gotując w ten sposób jajka z czarną, liściastą herbatą.
Kurkuma i szafran zabarwią jajka na żółto
Kurkuma i szafran nie tylko potrawom na talerzu nadają piękny, złocisto-żółty kolor. Można posłużyć się nią także przy barwieniu pisanek. W około litra wrzątku dodajemy 3-4 łyżki kurkumy/szafranu, sól i ocet (po około 2 łyżki) i wkładamy do roztworu ugotowane jajka. Po upływie trzech godzin jajka powinny mieć już żółtą barwę.
Buraki zabarwią jajka na różowo
Intensywny kolor buraków sprawi, że jajka nabiorą pięknych odcieni różu. Cała trudność polega tutaj na tym, że najpierw należy odcisnąć sok z buraków, a potem ugotować w nim jajka, dodając sól i ocet. Tradycyjnie jajka należy trzymać w soku dość długo, wtedy kolor będzie intensywniejszy.
Natka z pietruszki, szczypiorek i szpinak zabarwią jajka na zielono
Z racji tego, że barwnik pochodzi tutaj z liści, zieleń pisanek nie będzie bardzo intensywna, ale i tak w koszyczku czy stroiku będą wyglądać wspaniale. Pęczek natki z pietruszki lub liście szpinaku układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą i gotujemy. Po chwili wkładamy jajka w taki sposób, żeby liście jak najbardziej do nich przylegały (przyda się tutaj mały garnek) i gotujemy kolejne 20 minut. Zestaw odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Uwaga! W przypadku szpinaku może się okazać, że po zaparzeniu i zagotowaniu będzie co prawda barwił, ale nie na zielono, a na brązowo.
Borówki, jagody i czarny bez zabarwią jajka na granatowo i fioletowo
W zależności od tego, które z tych owoców wybierzecie, barwa jajek może być bardziej granatowa lub fioletowa. Jajka gotujemy dość długo w wodzie z dodatkiem dużej ilości borówek czy czarnego bzu oraz soli i octu. Po ugotowaniu trzymamy jeszcze w wywarze aż do uzyskania odpowiedniego koloru skorupek.
Czerwone wino zabarwi jajka na szaro
Potrzebna będzie butelka tańszego, ale intensywnie czerwonego wina. Od intensywności jego barwy zależy to, czy jajka będą miały bardziej szary, czy fioletowy odcień. Wino doprowadzamy do wrzenia i ostrożnie wkładamy do niego jajka. Gotujemy kwadrans i zostawiamy na kilka, a nawet 12 godzin. Po wyjęciu nie polerujemy jajek olejem.
Zafarbowane jajka możecie ozdabiać na wiele sposobów – TUTAJ pokazujemy aż 14 przepisów na ozdabianie wielkanocnych pisanek.
Kolorowych świąt!