☰ menu

Przepis na jeża z gruszki i winogron

Gruszkowy-jeżyk - przepis

Jeżyk z owoców

Będziecie potrzebować:


– dużą podłużną gruszkę,
– winogrona,
– wykałaczki,
– dwa goździki, rodzynki lub kawałeczki suszonej śliwki,
– kilka cząstek kolorowych owoców lub warzyw (tutaj pomidorki koktajlowe, mandarynki i brzoskwinie, pięknie wyglądają też maliny, truskawki, jabłka)

 

przepis na gruszkowe jeże

Opiekun obiera gruszkę mniej więcej na połowie długości (węższą cześć), zostawiając „nosek” z ogonka i w część ze skórką wbija wykałaczki. Dzieci nabijają na nie winogrona i na niektóre wyżej – inne owoce. Potem na kawałki wykałaczek nakładamy rodzynki robiąc z nich oczy i nasz jeżyk gotowy.

Smacznego!

Zobaczcie na filmie jak zrobić jeżyka:

Exit mobile version