Biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody
200 g cukru
180g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
4 białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już prawie ubite, dajemy 4 łyżki zimnej wody, nastepnie 200 g cukru i jeden cukier waniliowy.
Teraz UWAGA. Czas na żółtka. Dodajemy je i tylko leciutko mieszamy na najwolniejszych obrotach. Maksymalnie 3 sekundy. Nie szkodzi, że się nie wymiesza dokładnie. Następnie czas na mąkę. 180gr z 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę dodajemy i mieszamy całość już bez użycia miksera. Zamieszać kilka razy, tak mniej więcej. Całość powinna tworzyć puszystą masę, prawie pianę.
Kolejna UWAGA…blachy, w której chcemy piec biszkopt nie można natłuszczać po bokach, bo biszkopt rosnąc, będzie się ślizgał po ściankach. Natłuszczamy tylko spód blachy.
Pieczemy w 160C, jakieś 25-30 min
Do gotowej masy można dodać dowolny barwnik spożywczy… biszkopt będzie kolorowy!
Ja piekę ok. 3 biszkopty, każdy innego koloru.
Biszkopty przekładam masą (2 różnymi).
Masa do tortu:
Składniki
biała czekolada 100g
śmietanka kremówka 200g
1 śmietanka-fix
1 budyń
Sposób wykonania:
1. Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie kremówce – ok. 200 g. na małym ogniu.
2. Wystudzić mocno.
3. Bardzo schłodzoną ubić dosypując śmietan-fix (niekoniecznie, zależy od tego, kiedy tort będzie konsumowany).
4. Rozetrzeć kostkę masła Extra (żadne tam mixy).
5. Do roztartego dodawać po łyżce zimny budyń (taki z torebki)
6. Dodawać po łyżce ubitą śmietanę z czekoladą.
6. Przed dekoracją dobrze jest jeszcze potrzymać trochę masę w lodówce.
Świetnie pasują do niej świeże truskawki i maliny, wiórki kokosowe.
Jeśli chcę ciemny krem czekoladowy, to do masła dodaję nutellę, potem krem budyniowy, ubitą śmietanę i startą gorzką czekoladę. Tu pasują wiśnie albo całe orzechy, albo M&M’s-y. Co kto lubi.
Masa cukrowa z tego powstały figurki i inne „dekoracje”:
400 g cukru pudru
50 g glukozy
35 ml wody
2 łyżeczki żelatyny
ewentualnie barwnik (jak nie to masa jest biała)
Żelatynę rozpuścić w 35 ml ciepłej wody, wlać do cukru pudru zmieszanego z glukozą i ugniatać jak ciasto (najlepiej mikserem, mi zawsze robią się takie suche grudki, ale mąż potem ręcznie pomaga). Jeżeli masa ma być w jakimś kolorze to – dodać barwnik i tyle cukru, aby była elastyczna i nieklejąca!
jak się za bardzo klei to można „pomiziać” sobie ręce oliwą lub olejem
no i miłej zabawy, jak z modeliną
masę można zamrozić i odmrozić i dalej nadaje się do lepienia
Ten wspaniały przepis i zdjęcie arcydzieła udostępniła nam nasza czytelniczka, pani Ania