Skladniki:
1 jajko
70g masła
50g cukru
50g gorzkiej czekolady
90g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
PONADTO:
cukier puder + sok z cytryny na lukier lub sam cukier puder do posypania
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkladamy do kubeczka stojącego w rondelku z gotującą się wodą). Po roztopieniu lekko studzimy.
Żółtko ucieramy z masłem i połową cukru na gładką masę (cukier nie powinien już skrobać po dnie naczynia). Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy.
Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Powoli łączymy pianę z wcześniej przygotowanym ciastem, używając do tego celu łyżki, nie miksera. Gdy całość się połączy przekładamy do foremki. Zazwyczaj większość tego typu foremek jest teflonowa, węc nie trzeba jej niczym smarować, ale jak mamy inną, należy ja jeszcze wysmarować masłem i opruszyć mąką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 80 stopni (160 z termoobiegiem) przez około 35minut (lub do suchego patyczka).
Na koniec robimy polewę rozpuszczamy czekoladę w garnuszku mieszamy i dekorujemy można kupić polewę czekoladową gotową. Ozdabiamy.
Przepis otrzymaliśmy od Pani Moniki. Autorka otrzymuje upominek