SKŁADNIKI:
• 40 dag okrągłych biszkoptów
• 5 galaretek truskawkowych
• 2 budynie śmietankowe
• 1 kg truskawek
• 1/2 szklanki cukru
• masło
• 3 żółtka
• 1/2 litra mleka
PRZYGOTOWANIE:
W litrze wody rozpuszczamy 3 galaretki. Na blasze (35/40 cm) wyłożonej folią spożywczą układamy 1/3 biszkoptów. Zalewamy tężejącymi galaretkami.
Budyń: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy pozostałe mleko wymieszane z budyniami i żółtkami. Mieszamy i studzimy.
Krem: masło ucieramy z budyniem. Wykładamy kolejno: 1/2 kremu, pozostałe biszkopty i 1/2 kremu. Układamy truskawki i zalewamy 2 galaretkami rozpuszczonymi w wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia.
Smacznego!
Przepis na ciasto otrzymaliśmy od Pani Mariki Piekut.