☰ menu

Przepis na ciasteczka arbuzki

Ciastka arbuzki przepis

Ciastka arbuzki

Będziesz potrzebować:

ciasto:

– 3 i 3/4 szklanki mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/4 łyżeczki soli

– pół kostki masła lub margaryny (miękkiej)

– 1 i 1/2 szklanki cukru

– 2 jajka

– 1 torebka cukru waniliowego

– garść rodzynek, takich ciemniejszych, każda przekrojona na 2-3 części

– szklanka do wycinania ciasteczek, nóż i duża blacha do pieczenia

lukier:

– 1 szklanka cukru pudru

– 2 łyżki wody

– 20 kropli zielonego barwnika do żywności

– miseczka

 

Wykonanie:

ciasteczka:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220 stopni.

Zmiksuj w dużym garnku: masło lub margarynę, cukier, jajka, cukier waniliowy

Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, wyrabiaj rękami.

Zawiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny (ja nie wkładam, bo moje dzieci nie mogą się doczekać dalszego ciągu i też wychodzi).

Posyp deskę odrobiną mąki i rozwałkuj kawałek ciasta.

Wycinaj szklanką kółka, przecinaj nożem na połówki, ozdabiaj pokrojonymi rodzynkami. Uwaga! Rodzynki trzeba dobrze wciskać w ciasto, bo inaczej przy pieczeniu „wyjdą” z niego!

Kładź na posmarowaną tłuszczem blachę i piecz 6-8 minut. Wyciągaj z piekarnika, gdy tylko brzegi zrobią się odrobinę brązowe.

lukier:

W niedużej miseczce rozrób lukier. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodaj jeszcze kilka kropel wody. Wkładaj brzeg ciasteczka do miseczki i obtaczaj zaokrągloną stronę w lukrze. Układaj ciasteczka na folii i poczekaj aż lukier wyschnie.

Smacznego!

 

Exit mobile version