Składniki:
50 dag mąki
około 1 szkl. mleka
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
pół kostki masła/margaryny
2 jajka
łyżeczka startej skórki z cytryny
cukier puder
15-20 wydrążonych śliwek
Drożdże i łyżkę cukru rozpuszczamy w 1/2 szkl. ciepłego mleka i mieszamy z 3 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Jedno jajko rozkłócamy z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Mieszamy z resztą mąki i mleka oraz skórką cytrynową. Solimy do smaku. Wlewamy rozczyn i roztopione schłodzone masło. Wyrabiamy i odstawiamy na godz do wyrośnięcia.
Z ciasta robimy wałek kroimy na około 15-20 porcji każdą rozpłaszczamy,pośrodku kładziemy śliwkę i formujemy bułki. Odstawiamy na 30 minut. Drugie jajko rozkłócamy i smarujemy bułki. Pieczemy 30 minut w 160ºC.
Można posypać kruszonką.
Ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis na bułeczki otrzymaliśmy od Pani Justyny Kuzioła.