☰ menu

Przepis na baranka z ciasta drożdżowego

przepis na baranka z ciasta drożdzowego

Składniki na baranka z ciasta drożdżowego

–  pół kilo mąki
– 2 jajka
– 200 ml mleka
– 30 g drożdży
– 60 g masła
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli

Jak zrobić baranka  z ciasta drożdżowego

Podgrzewamy mleko. Rozpuszczamy w nim drożdże (świeże), dodajemy z cukier. Rozpuszczamy masło. Studzimy.

Mąkę, jajka, masło umieszczamy w misce.  Dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Robimy z niego  kulkę, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

Formujemy baranka z kulek ciasta. W głowę wciskamy rodzynkę – oko.

Nagrzewamy piekarnik do 200st. C. Wkładamy baranka do piecyka i  pieczemy ok. 20 – 25 min. 
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Exit mobile version