Składniki na podłużną blaszkę (ok. 36×22 cm):
1,5 szklanki cukru,
5 jajek
1 torebka cukru wanilinowego,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,75 kostki masła
0,75 szklanki mleka,
3 szklanki maki,
3-4 łyżeczki kakao
Sposób wykonania:
Masło roztapiamy na kuchence i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy na pianę białka jajek, a żółtka miksujemy z cukrem. Potem dodajemy cukier wanilinowy, mleko oraz chłodną (roztopione) masło. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę oraz wlewamy pianę z białek. Niewielką ilość ciasta odlewamy i mieszamy z kakao, a potem wlewamy naprzemiennie do wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą) blaszki.
Pieczemy w temperaturze 175°C ok. 45 minut.
Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego!
Przepis otrzymaliśmy od Pana Ryszarda.