SKŁADNIKI:
2 szklanki maku
6 jajek
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
KREM:
Szklanka śmietany kremówki
Pół tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
Łyżka kawy rozpuszczalnej
Łyżka koniaku
Zapach migdałowy
PONADTO:
Garść rodzynek do posypania kremu
Tabliczka białej czekolady
2-3 łyżki mleka
1 łyżka kolorowej posypki
1 łyżka masła do wysmarowania formy
1 łyżka bułki tartej do posypania formy
WYKONANIE:
1. Mak zalej wrzątkiem, po 20 minutach zagotuj i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź, 3 razy przepuść przez maszynkę.
2. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier. Kiedy piana będzie całkiem sztywna, dalej ubijając dodaj żółtka.
3. Mak wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym i rozpuszczonym masłem, następnie delikatnie połącz z ubitą pianą. Formę babkową nasmaruj masłem, wysyp bułką tartą, przełóż do niej ciasto. Piecz babkę około 40 minut w temp.160 stopni.
4. Czekoladę gorzką połam, włóż do rondelka, dolej kawę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach śmietanki. Mieszając podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Ostudź, dodaj zapach migdałowy. Żelatynę namocz w łyżkach zimnej wody, po kilku minutach podgrzej, aż żelatyna się rozpuści.
5. Pozostałą śmietankę ubijaj na sztywno, stopniowo dodając masę czekoladową, a następnie koniak i chłodną żelatynę. Masę ochłódź.
6. Zimną babkę przetnij poprzecznie na 3 blaty. Każdy przełóż masą czekoladową i posyp rodzynkami.
7. Białą czekoladę połam, włóż do rondelka, dodaj mleko i rozpuść. Gorącą czekoladą polej babkę, posyp kolorową posypką.
Przepis otrzymaliśmy od Pana Zdzisława.
TUTAJ zobacz inne przepisy na ciasta i ciasteczka.