Składniki:
szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
2 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
1 duża marchew utarta na małych oczkach
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki przyprawy korzennej
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy, olej i marchewkę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Nie polecam piec tych babeczek w formach silikonowych bez papilotek – ciasto jest bardzo delikatne i bez papilotek będzie się rozpadać.
Babeczki piec około 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić w formie i dopiero przestudzone dekorować.
Masa serkowa:
100 g masła
3 łyżki cukru pudru waniliowego
200 g kremowego serka śmietankowego
2 łyżki mleka
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać serek i ubić do jednolitej konsystencji. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty dodać mleko.
Krem nakładać na wystudzone babeczki. Można udekorować małymi cukrowymi marchewkami z lukru plastycznego lub orzechami włoskimi.
Druga wersja – z bitą śmietaną z odrobiną mascarpone.
300 ml śmietany kremówki 30% dobrze schłodzonej
2 kopiate łyżki mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
cynamon do posypania
Śmietanę i mascarpone z cukrem ubić na sztywno (ale trzeba uważać, żeby nie przebić smietany, bo wtedy otrzymamy masło).
Otrzymany krem nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w ksztalcie łezki i wyciskamy na babeczkę tworząc poszczególne płatki.
Na koniec oprószamy cynamonem.
Smacznego
Smakowite babeczki wykonała Marzena Gądek-Piątek, pełnoetatowa mama dwóch córeczek Igi i Niny. Z wielką pasją gotuje, piecze i dekoruje babeczki i ciasteczka. Swoje przepisy, pomysły i inspiracje udostępnia na blogu madebymarzka.blogspot.com