W festiwalową sobotę i niedzielę Katia Roman Trzaska, prowadząca program Litte Chef w Kuchni+ i założycielka szkoły gotowania o tej samej nazwie poprowadzi warsztaty smaku – kulinarne zabawy edukacyjne dla dzieci w wieku 4-8 lat.
Dzieci dowiedzą się, ile smaków może mieć pomidor, skąd bierze się olej i co to znaczy produkt lokalny. Poprzez pyszną zabawę w kuchni poszerzamy kulinarne horyzonty dzieci i szczepimy zainteresowanie kulinariami jako częścią kultury, w której wyrastają. Warsztaty odbędą się w Museum Cafe na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego w Poznaniu.
W sobotę i w niedzielę odbędą się po 3 sesje warsztatowe:
10.30 – I sesja
12.00 – II sesja
13.30 – III sesja
Bilety w cenie 15zł do nabycia w Cafe Muzeum (dziedziniec Muzeum Archeologicznego) w godzinach 11.00 – 20.00 od dnia 18 lipca 2012.
UWAGA! Do 09.08 włącznie Czytelnicy Miasta Dzieci mogą zdobyc je za darmo TUTAJ.
Katia Roman-Trzaska o gotowaniu z dziećmi:
Kocham gotować, a odkąd mam dzieci uczestniczą one w moim kuchennym życiu. Gotując rozmawiamy o wszystkim – jak minął dzień, co robimy na obiad, czy to dobre, czy coś zmieniamy. Nie tylko spędzam czas z dziećmi, ale uczę, a właściwie same się uczą nowych smaków i umiejętności. Mam nadzieję, że jak dorosną będą tak samo zwracały uwagę na to, co jedzą. Teraz, jak jest sezon na maliny, to moi synowie to zauważają i chcą wszystko jeść z malinami bo, jak mówią, teraz są najlepsze. Poza tym maluchy mają wrodzoną ciekawość świata i kreatywność, a gotowanie tę ciekawość i kreatywność rozwija. Kroimy, mieszamy, pieczemy i powstaje coś nowego, pysznego, do zjedzenia i dzielenia się z innymi!
Pamięć smaku jest niezwykle istotna w naszym życiu. Każdy ma jakiś smak dzieciństwa, który do nas powraca. Tak samo jest z podróżami, ludźmi, z których spotykamy. Mój syn ostatnio powiedział, że kojarzę mu się z bazylią, bo tak często jej używam w kuchni. Bardzo mi się podoba, że będzie myślał o swojej mamie, gdy poczuje zapach bazylii.
pełny wywiad dostępny na natoobe.pl
Rezerwacje oraz pytania prosimy kierować na adres weronika@ofds.pl, tel: Weronika Śmigielska 697 883 254