☰ menu

Wykład dla rodziców

czw.
10.05.2012

Początkowo, badania nad wpływem stylu życia, w tym sposobu żywienia, na ryzyko chorób cywilizacyjnych skup…iały się na obserwacjach ludzi dorosłych. Jednakże wraz z prowadzeniem ich wśród coraz młodszych osób, naukowcy w dalszym ciągu odnotowywali dobroczynny wpływ prozdrowotnych zachowań na zapobieganie tym schorzeniom.

W ostatnich latach wykazano związek między dietą w dzieciństwie, a nawet sposobem żywienia matki w trakcie ciąży, i późniejszym stanem zdrowia.

Co więcej, udowodniono, że wiele procesów biochemicznych organizmu jest „programowanych żywieniowo” we wczesnym okresie życia.

Programowanie żywieniowe to nowa dziedzina nauki, zajmująca się oceną wpływu wczesnego (łącznie z ciążą!) sposobu żywienia na rozwój, stan zdrowia i ryzyko chorób cywilizacyjnych – głównych „zabójców” naszych czasów – w przyszłości.

Czy wiesz, że:

• wbrew temu co do niedawna sądzono, początek rozwoju miażdżycy obserwuje się już u dzieci?
• prewencja chorób cywilizacyjnych powinna rozpoczynać się od momentu poczęcia – w tym poprzez odpowiedni sposób żywienia?
• kompozycja diety w dzieciństwie wpływa bezpośrednio na procesy metaboliczne organizmu, z czego na część długofalowo?
• problem zbyt wysokich stężeń cholesterolu może dotyczyć także dzieci?
• znana jest już odpowiedź na pytanie „masło czy margaryna?”
• istnieje związek między jakością diety w dzieciństwie a późniejszą inteligencją?

O tych i innych zagadnieniach związanych optymalną dietą dziecka opowie Jakub Sobiecki – dietetyk z Instytutu Happymore.

Wykład odbędze się 10 maja o godz. 17.30 w Mazowieckim Urzędzie Wojewódzkim, w sali 169 przy pl. Bankowym 3/5

Patronem medialnym jest magazyn Vege.

Exit mobile version