Rozwój dziecka po 1. roku życia
Po pierwszych urodzinach dziecko przestaje być niemowlęciem, mimo to jednak jego rozwój wciąż jest intensywny. W tym czasie maluch nabywa nowe umiejętności: uczy się chodzić, mówić, staje się coraz bardziej samodzielny i poznaje otaczający go świat. To wyjątkowy etap w życiu, który wiąże się również ze szczególnymi wymaganiami żywieniowymi – innymi niż u dorosłych. Mały brzuszek wciąż jest bardzo delikatny, a układ trawienny czy odpornościowy nadal nie są w pełni rozwinięte. To dlatego roczniak potrzebuje dopasowanego sposobu żywienia, który będzie wsparciem każdego dnia i o każdej porze roku – również wiosną.
Czy wiesz, że… Żołądek rocznego dziecka jest 5 razy mniejszy niż żołądek mamy czy taty, mimo to ma ogromne zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze. Na przykład potrzebuje nawet 6 razy więcej witaminy D, 4 razy więcej wapnia, żelaza i jodu, a także 3 razy więcej witamin A i C w przeliczeniu na kg masy ciała[1]. |
Wspieraj potrzeby malucha wiosną
Choć roczniak ma tak wielkie potrzeby, specjaliści podkreślają, że wiele dzieci w tym wieku nie spożywa wystarczającej ilości m.in. witaminy D oraz jodu[2]. Witamina D, oprócz tego, że wspiera prawidłowy rozwój kości i zębów, wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Komponując dietę małego dziecka, pamiętaj również o pokarmach bogatych w witaminy A i C oraz składniki mineralne, tj. żelazo, cynk i selen oraz kwasy DHA i ALA.
To ważne!
Zgodnie z zaleceniami ekspertów roczniak każdego dnia powinien otrzymywać po 5 porcji warzyw i produktów zbożowych, 4 porcje owoców, 1-2 porcje mięsa, ryb, jajek, 1-2 porcje tłuszczów oraz 3 porcje produktów mlecznych, w tym 2 porcje mleka i porcję przetworów mlecznych[3]. |
Warzywa i owoce to niezbędne produkty w wiosennej diecie
Mimo to aż 88% małych dzieci w Polsce spożywa niewystarczającą ilość warzyw[4]. A to właśnie warzywa zawierają dużo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych, w tym potasu, magnezu, wapnia, cynku czy żelaza. Powinny więc zajmować ważne miejsce w codziennym jadłospisie – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Istotne w diecie roczniaka są także owoce. Podobnie jak warzywa zawierają witaminę C, a ponadto są źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Znaczenie mleka i przetworów mlecznych
Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają kontynuowanie karmienia piersią nawet do 2. roku życia lub dłużej – tak długo, jak będzie to pożądane przez mamę i dziecko. Zdarzają się jednak sytuacje, że mama decyduje się na zakończenie takiego karmienia, gdy maluch skończy 12 miesięcy. Tymczasem warto pamiętać, że w diecie dziecka po 1. roku życia każdego dnia powinny znaleźć się aż 3 porcje mleka i przetworów mlecznych. Może to być np. jedna porcja produktów mlecznych (np. jogurt naturalny, kefir czy twarożek) i dwie porcje odżywczej formuły na bazie mleka, wzbogaconej w witaminy i składniki mineralne (jeśli mama nie karmi już mlekiem z piersi). Produkty mleczne zawierają m.in. wapń, który wraz z witaminą D jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kości i zębów.
Czy wiesz, że…
Odżywcza formuła na bazie mleka, wzbogacona w witaminy i składniki mineralne (dawniej pod nazwą mleko modyfikowane typu junior), to produkt, który jest dopasowany do szczególnych potrzeb żywieniowych małych dzieci na kolejnych etapach ich rozwoju. Wprowadzenie go do diety rocznego dziecka może pomóc zmniejszyć częstotliwość występowania niedoborów w tej grupie, m.in. witaminy D, nawet o 78 %[5]. Przykładowo dwa kubki (po 200 ml) dziennie Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert pomagają pokryć u rocznego dziecka: · 89 % dziennego zapotrzebowania na witaminę D, · 74 % dziennego zapotrzebowania na żelazo, · 71 % dziennego zapotrzebowania na wapń i jod[6]. Odżywcza formuła Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert, tak jak inne podobne produkty dla małych dzieci, zawiera również witaminy A i C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz kwas ALA (omega 3) dla wsparcia prawidłowego rozwoju mózgu i tkanki nerwowej[7]. |
Wiosenne posiłki dla malucha
Wiosna na talerzu powinna być barwna i różnorodna. Poznaj dwa smaczne i kolorowe przepisy z wykorzystaniem odżywczej formuły na bazie mleka, które idealnie sprawdzą się jako wartościowe śniadanie lub podwieczorek dla malucha.
Budyń z owocami
Składniki na 1 porcję:
- 200 ml (ok. ¾ szklanki) odżywczej formuły na bazie mleka Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert przygotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu,
- 30 g kaszki bezmlecznej BoboVita PORCJA ZBÓŻ 7 zbóż zbożowo-jaglana po 8. miesiącu,
- Garść ulubionych owoców (mogą być mrożone, jeśli je przed podaniem rozmrozisz).
Sposób przygotowania:
Odżywczą formułę na bazie mleka przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, połącz z nią kaszkę, a następnie zmiksuj za pomocą blendera lub malaksera. W oddzielnym naczyniu umieść owoce, zmiksuj je za pomocą blendera lub malaksera do uzyskania przecieru, a następnie dodaj do odżywczej formuły z kaszką tworząc fantazyjne szlaczki. Gotowe.
Warstwowy koktajl owocowy
Składniki na 1 porcję:
- 40 g (ok. 1/3 sztuki) banana,
- 50 g (garść) świeżych lub mrożonych truskawek,
- 40 g (½ sztuki) kiwi,
- 3 miarki (ok. 14.4 g) odżywczej formuły na bazie mleka Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert przygotowanej z 90 ml wody, zgodnie z opisem na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
Przygotuj trzy głębokie miseczki. W jednej umieść 45 ml odżywczej formuły na bazie mleka i pokrojone na kawałki banany, w drugiej umieść 45 ml odżywczej formuły na bazie mleka oraz truskawki, a w trzeciej pokrojone na kawałki kiwi. Zawartość miseczek zmiksuj za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Każdą masę nałóż po kolei do szklanki, aby stanowiła oddzielną warstwę lub zmieszaj poszczególne warstwy, uzyskując fantazyjne wzory – smacznego!
Więcej ciekawych przepisów i porad na temat żywienia roczniaka znajdziesz w e-booku „Pysznie i wartościowo. Poznaj tajniki żywienia rocznego dziecka”. |
Ważna informacja: Dla zdrowia dziecka ważna jest urozmaicona i zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia.
[1] Zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod red. M. Jarosz i wsp. NIZP-PZH, 2020.
[2] Komentarz do artykułu „Stosowanie mleka modyfikowanego dla młodszych dzieci”, oprac. prof. Piotr Socha, STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA, 2022/T19.
[3] Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa, 2020.
[4] Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.
[5] W badaniu przeprowadzonym przez Akkermans i wsp. sprawdzono, jak po włączeniu mleka modyfikowanego dla młodszych dzieci będzie wyglądać prawdopodobieństwo niedoborów witaminy D – po 20 tygodniach interwencji częstość występowania niedoborów witaminy D znacznie zmniejszyła się w grupie spożywającej mleko modyfikowane typu junior (prawdopodobieństwo niedoboru mniejsze o 78%).
[6] Zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod red. M. Jarosz i in. NIZP-PZH, Warszawa 2020.
[7] Dla porcji 200 ml.