☰ menu

Wegańska podróż po kuchni rumuńskiej. Warsztaty międzypokoleniowe

Wegańska podróż po kuchni rumuńskiej. Warsztaty międzypokoleniowe
niedz.
25.08.2024

Jak najprościej przenieść się do dowolnego kraju na świecie? Za pomocą kuchni. Wyruszcie razem z nami w kulinarną podróż do Rumunii. W trakcie warsztatów poznamy bogactwa, a zarazem prostotę kuchni rumuńskiej w wersji wegetariańskiej. Wspólnie przygotujemy ciorba de burta, czyli “flaki” po rumuńsku z boczniakami w roli głównej, zasusca – pastę z bakłażana oraz kultową mamałygę. Na deser wyczarujemy papanași, czyli podawane na ciepło, słodkie pączki z serem tofu.

Gotować będziemy pod okiem Faloviec. Kuchnia roślinna, a wspierać nas będzie Agnieszka Kołodyńska-Walków – autorka książki “Przy rumuńskim stole”, która opowie fascynujące historie o kuchni rumuńskiej a także udzieli porad i wskazówek.

Warsztaty przeznaczone są dla osób od lat 10. W przypadku osób niepełnoletnich, konieczny jest udział opiekuna.

Wydarzenie towarzyszy wystawie „Nicolae Grigorescu. Malarz rumuńskiego etosu”.

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

  • kiedy: 25.08.2024 (niedziela)
  • czas: godz. 12:00-15:00
  • miejsce: Oddział Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku, ul. Cystersów 19
  • prowadzenie: Faloviec. Kuchnia roślinna
  • koszt: wydarzenie bezpłatne
  • obowiązują zapisy (liczba miejsc ograniczona): zapisy@mng.gda.pl

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach zadania: Wystawa czasowa „Nicolae Grigorescu”

Exit mobile version