W ten wyjątkowy dzień na uczestników czekać będą nie tylko warsztaty, ale też mini-kiermasz wyrobów ludowych, które specjalnie dla nas przyjadą aż z Lubelszczyzny. Na kiermaszu znajdą się: słomiane pająki, światy – trójwymiarowe ozdoby z opłatków, ozdoby choinkowe, hafty, świece woskowe, byśki, nowe latka, gąski weselne, i pierniki tradycyjne.
Na warsztaty zapraszamy o godz. 11.00, 13.00 i 15.00, a zapisy przyjmujemy pod nr telefonu 783 560 006. Koszt udziału w warsztatach – 5 zł od osoby.
Pieczywo obrzędowe to specyficzny rodzaj pieczywa, towarzyszący różnym świętowaniom, zarówno dorocznym jak i rodzinnym. Wykonywane przy użyciu starannie dobranych składników i z zachowaniem odpowiednich receptur, uczestniczyło w dawnych obrzędach jako ich niezbędny element. Miało najczęściej przynosić szczęście i wróżbę dostatku. Mogło pełnić także rolę poczęstunku dla ważnych gości, obiatę dla dusz zmarłych czy być elementem służącym dzieciom do zabawy. Ważną kwestią odróżniającą pieczywo obrzędowe od codziennego, prócz składu i sposobu wypieku był wygląd. Im bardziej starannie wykonany, z dużą dozą artyzmu – tym większa moc miała w nim tkwić.
Te niezwykłe wytwory sztuki ludowej, dziś już nieco zapomniane, są ważnymi elementami dziedzictwa kulturowego na obszarach swojego występowania, a tajniki ich tworzenia kultywowane są przez nielicznych twórców.