☰ menu

Warsztaty kulinarne on-line: wiosna na talerzu. warsztaty sezonowe

Warsztaty kulinarne on-line: wiosna na talerzu. warsztaty sezonowe
sob.
29.05.2021

Na majowych warsztatach on-line skupimy się na mocno sezonowych produktach, które równie błyskawicznie pojawiają na straganach, co potem z nienacka z nich znikają – często nie zdążymy się nimi nacieszyć, a już ich nie ma. W tym roku będziemy do tego odpowiednio przygotowani.

Wiosenne menu: szparagi z palonym masłem, ciasto z rabarbarem i truskawkami pod kruszonką Ottolenghiego, letnia botwinka.Klub Pieczenia Chleba: gozleme.

Warsztaty on-line to forma zajęć, które dobrze sprawdziły nam się w wiosennym lockdownie i postanowiliśmy pozostawić je w programie na stałe w częstotliwości 1-2x miesiąc. Traktujemy je jako zajęcia dodatkowe, niewliczające się w karnet. Na czym polegają? Zapisujecie się wcześniej, dostajecie listę zakupów, w dniu warsztatów otrzymujecie link do połączenia video, podczas którego gotujecie na żywo z osobą prowadzącą i całą grupą. Zajęcia trwają ok. 1,5-2 godziny. Więcej informacji na temat formuły on-line znajdziecie na dole strony w szczegółach.

Termin: sobota 29.05.2021, godzina 10.00-13.00 (o godzinie 10.00 w Klubie Pieczenia Chleba przygotowujemy gozleme, o godzinie 11.00 startujemy z pozostałym menu).

Możliwa dodatkowa grupa popołudniowa od godziny 15.00 do 17.30 po uzbieraniu się grupy minimalnej 5 osób (zgłaszajcie wybraną grupę przy zapisach).

Przed przyjściem na zajęcia bardzo prosimy o kontakt w celu zapoznania się z aktualnie obowiązującymi na zajęciach zaleceniami związanymi z sytuacją covid-19, upewnieniem się, że są jeszcze wolne miejsca oraz potwierdzeniem terminu odbywania się zajęć. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie: http://bookmeacookie.pl/index.php/warsztatykrakow/

CZAS TRWANIA: ok. 2 godzin

PROWADZENIE

Joanna Mentel – psycholog, instruktorka i nauczycielka gotowania z 12-letnim doświadczeniem w pracy z dziećmi i młodzieżą, twórczyni Book me a cookie i Dzieciaków w formie, uczy gotować, kręci kulinarne filmy instruktażowe, wykonuje sesje kulinarne, a ostatnio realizuje wszystkie projekty zero-waste, na które nie miała czasu wcześniej: szyje maseczki oraz woreczki wielorazowe na warzywa i owoce, tworzy ekologiczne kosmetyki i domową chemię na własny użytek, piecze chleby, sadzi zioła, robi woskowijki.

SPRAWY ORGANIZACYJNE

  • warsztaty trwają ok. 1,5-2 godzin. W trakcie przygotowujemy minimum 3 potrawy + dużo rozmawiamy o niemarnowaniu, mądrym wykorzystywaniu jedzenia, sezonowych produktach. Pracujecie na własnych produktach, ale nie są one skomplikowane, wszystkie są łatwo dostępne, tanie i obok „dziwnych” produktów, typu mleko kokosowe, zawsze piszę możliwe łatwiej dostępne zamienniki, np. zwykłe mleko, woda, śmietana kremówka.
  • Mamy więcej czasu, przygotowujemy dużo jedzenia, a ja mogę Wam nareszcie poopowiadać o produktach dokładniej.
  • W warsztatach mogą brać udział same dzieci lub dzieci i rodzice – dowolnie.
  • Można zamieniać wszystkie przepisy na wersję wegańską/bezglutenową/bez orzechów/bez jaj.
  • Korzystacie z własnych sprzętów i składników, macie swobodny dostęp do wszystkich materiałów.
  • W trakcie warsztatów łączymy formę wideokonferencji i warsztatów oraz korzystamy z tablicy interaktywnej, rozrysowujemy schematy, rozpisujemy składniki, a po każdych warsztatach otrzymujecie zestaw przepisów.
  • Dużo informacji na temat niemarnowania, ponownego wykorzystania różnych składników spożywczych, racjonalnego gotowania.
  • Tematy ustalane są wcześniej, otrzymujecie je po zapisaniu się na warsztaty razem z listą składników i sprzętu (sprzęty na pewno wszyscy mają w domach, nie trzeba niczego dokupować) – przed każdymi zajęciami podaję Wam listę produktów, które mogą się przydać i ewentualne zamienniki, które możecie mieć w domu, a po które nie będzie Wam się chciało chodzić do sklepu.

KOSZT

  • koszt warsztatów 40pln za jedne zajęcia – pracujecie na własnych składnikach, są tanie i ogólnodostępne, dostajecie dużo informacji i gotujecie w całości tylko dla siebie (czas trwania: 90-120 minut)
  • Klub Pieczenia Chleba – dla osób zapisanych na późniejsze warsztaty w tym samym dniu +10pln (czas trwania: 60 minut), dla osób, które chcą dołączyć tylko na Klub Pieczenia Chleba: 30pln, w przypadku zapisu minimum dwóch osób na warsztat odbywający się później w tym samym dniu: Klub Pieczenia Chleba jest płatny jak za jedną osobę, czyli +10pln
  • płatność – przelewem na konto przed/po zajęciach – płatność po ustaleniu terminów, kiedy chcecie dołączyć oraz dodaniu Was do grupy warsztatowej. Możliwość płatności na kilka kolejnych zajęć jednym przelewem przed/po zajęciach lub gotówką przy okazji pojawienia się na zajęciach stacjonarnych.
  • numer konta do płatności:Joanna Mentel Ciasta i książki ING PL 46 1050 1445 1000 0092 7930 7889w tytule: imię i nazwisko uczestnika_warsztaty online

ZAPISY – JAK DOŁĄCZYĆ?

Zapisy smsowo, telefonicznie (+48 791 487 666, prowadząca Asia Mentel) lub mailowo: kontakt@bookmeacookie.pl

Pisać, dzwonić i smsować można przez cały dzień.

Zapraszamy!

Exit mobile version