W trakcie spotkań zapewniamy:
■wszystkie potrzebne produkty oraz narzędzia do pracy
■skrypty z przepisami
■możliwość zakupu literatury
■smaczne zdrowe jedzenie
■upominek od sklepu „Orkiszowe Pola”
■miłą atmosferę
AMORE DYNIO – czyli wszystko o dyni wspaniałej
termin: 13 października
godz: 10:00-12:30
Dynia w kilku odsłonach, na słodko, w wypiekach.. Będzie bardzo pomarańczowo i smacznie! Na warsztatach zostaną omówione techniki przygotowania dyni i jej zalet prozdrowotnych.
cena: 90 zł
prowadzący: Maria autorka bloga Antoshkowe Smaczki
dla kogo: dla każdego, dla początkujących
………………………………………………………………..
OKIEŁZNAĆ STRĄCZKOWE
termin: 13 października
godz: 13:30 – 16:00
Jak ujarzmić fasolę, pokochać cieciorkę, co można zrobić z soczewicy dowiesz się na pierwszej edycji warsztatów strączkowych. Omówimy jak przygotować strączki, aby służy naszemu zdrowiu. Przygotujemy kilka potraw i zapoznamy się walorami zdrowotnymi roślin strączkowych.
cena: 90 zł
prowadzący: Maria autorka bloga Antoshkowe Smaczki
dla kogo? dla każdego, dla początkujących
………………………………………………………………..
JESIENNYCH DARÓW MOC czyli uodparnianie przez gotowanie według 5 przemian.
Zdrowe odżywianie jest celem niemal każdego z nas. Poszukujemy wśród wielu propozycji, tego co może służyć naszemu organizmowi. Odżywianie wg Pięciu Przemian jest absolutnie „odżywianiem dla zdrowia”. Kuchnia Pięciu Przemian jednocześnie może być smaczna, sycąca i prosta. Codzienne posiłki służą naszemu zdrowiu, chronią nas przed chorobami, i nie są w żaden sposób ograniczane.
termin: 20 października
godz: 10-16 warsztaty 6 godzinne
cena: 180 zł
prowadzący: Dorota Łapa
dla kogo? dla każdego, dla początkujących
Program:
Na warsztatach zostaną omówione:
– wprowadzenie do teorii Yin i Yang,
– Pięć Elementów, Smaków – obieg odżywczy,
– znaczenie poszczególnych smaków dla organizmu
– tabela smaków i termika produktów
– zdrowe gotowanie jesienią
Część teoretyczna:
(ok. 2,5 godz.) obejmuje omówienie podstawowej teorii medycyny chińskiej Yin i Yang, zasad gotowania wg Pięciu Przemian, analizę smaków i termiki produktów żywnościowych.
Część praktyczna:
(ok. 2,5 – 3,5 godz.) przewiduje klasyfikowanie produktów spożywczych oraz ziół przyprawowych do poszczególnych smaków, tradycyjne upieczenie chleba na zakwasie, gotowanie wybranych potraw uwzględniających zasady gotowania wg pięciu smaków. Podczas warsztatu kosztujemy potrawy.
Spotkanie jest okazją do dyskusji i wymiany kulinarnych doświadczeń!
ZAPISY NA WSZYSTKIE WARSZTATY POPRZEZ STRONĘ www.orkiszowepola.pl