☰ menu

W staropolskiej kuchni – warsztaty kulinarne

czw.-sob.
02.04-25.04.2015

Kuchnia staropolska

pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się powszechne przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! Zapraszamy do wilanowskiej kuchni!

Porozmawiamy o tym, co kryje się pod pojęciem „kuchnia staropolska", i spróbujemy obalić związane z tym stereotypy. Następnie pod okiem profesjonalnego kucharza uczniowie samodzielnie przygotują własne potrawy według XVII-wiecznych przepisów. Na koniec zasiądziemy do stołu, zaspokajając nie tylko apetyt, ale też potrzebę niezwykłego przeżycia. Nauczymy pobudzać smaki i wyobraźnię. Pokażemy, jak zaskakiwać gości niecodziennymi daniami.

ODBIORCY:

  • uczniowie szkoły podstawowej, gimnazjum i szkół średnich, wiek: 10-18 lat

  • uczniowie szkół o profilu gastronomicznym

LICZBA OSÓB: maks. 20 osób w grupie

MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23 (Muzeum Pałacu w Wilanowie)

TERMINY: wtorki i czwartki, godz. 9.30 i 12.00

KOSZT: 300 zł od całej grupy + 10 zł od osoby

REZERWACJA:

KONTAKT:

Paulina Szulist-Płuciniczak

e-mail: pszulist@muzeum-wilanow.pl

Exit mobile version