☰ menu

V Festiwal Folklorystyczny

niedz.
15.08.2010

Atrakcją programu będzie z pewnością Teatr Kulinarny pana Krzysztofa Górskiego, który specjalnie dla Opolan ugotuje potężny kocioł regionalnej zupy – wodzionki.
Pan Krzysztof ogromna łyżką będzie mieszał 1,5 tony potrawy, w skład której wchodzi m.in. ok. 500 kg chleba. Wodzionka będzie przygotowana w wersji rozszerzonej – czyli znajdziemy w niej coś więcej niż tylko czosnek, chleb i wodę. Bezpłatny poczęstunek największą wodzionką Opolszczyzny rozpoczniemy ok. godz. 13:00.
Ponadto specjalny Program artystyczny w wykonaniu zespołów ze Słowacji zaprezentują Zborovanka ze Zborowa nad Bystrzycą, Polianka ze Starej Bystrzycy, Radôš»an z Radostki z towarzyszeniem Muzyki Ludowej Kubowców z Lutisz. W ich wykonaniu zobaczymy także na estradzie „Bystrzyckie wesele“.
W programie wiele atrakcji przygotowanych specjalnie na ten dzień.
Oto szczegółowy program przedsięwzięcia.

Ekspozycja stała: 10.00-18.00
– udostępnione do zwiedzania ekspozycje stałe oraz wystawy czasowe:
Majówka w skansenie. Mistrz-uczeń 2010”, "Obrazek dla każdego. Oleodruki w
śląskich domach w latach 1880-1940", Polska wycinanka ludowa (10.00-18.00)

– otwarcie wystawy „Świątki, grajkowie, demony” ze zbiorów Wielkopolskiego
Parku Etnograficznego w Dziekanowicach (12.00).

– finał regionalny X edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki
regionów” organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa
Opolskiego oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie (10.00-14.00
namiot na łące Starego Lasu), wręczenie nagród laureatom konkursu (14.00-15.00-
scena pod wiatrakami)

– prelekcja w ramach spotkań z kulturą ludową: Piotr Miczka „Modro kapusta &
Company”- czyli wszystko o tradycjach kuchni śląskiej. (16.00-17.00 sala
audiowizualna)
– pokazy i prezentacje w wykonaniu twórców ludowych z Polski, Czech i
Słowacji: wyplatanie koron żniwnych, przędzenie na kołowrotku, tkanie na
krosnach, mielenie na żarnach, wyplatanie koszy z wikliny, zdobienie porcelany,
zdobienie jaj tradycyjnymi technikami batiku, oklejania sitowiem i pisania woskiem,
toczenie naczyń glinianych, rzeźba w drewnie, zdobienie piernikow, koronka, kucie
wyrobów z żelaza, wypiek chleba i inne. (10.00 – 18.00).
– Teatr Kulinarny Krzysztofa Górskiego (10.00-18.00 łąka pod wiatrakiem z
Dobrzenia ), pokaz gotowania „Wodzionki” wraz z poczęstunkiem dla
zwiedzających (około godziny 13.00).
– Nabożeństwo Maryjne przy współudziale zespołu Andantino (14.00-15.00
kościół z Gręboszowa)
Estrada pod wiatrakami: 10.30 – 17.45
10.30-10.35 Powitanie uczestników i gości festiwalu.
10.35-10.55 Dobrzynianki z Dobrzenia Wielkiego
10.55-11.15 Wilkowianie z Wilkowa
11.15-11.35 Dobrzynianki
11.35-11.55 Wilkowianie
11.55-12.15 Dobrzynianki
12.15-12.30 Zespół Śpiewu Dawnego Muzeum Wsi Opolskiej
12.30-12.50 Wilkowianie
12.50-14.05 Program artystyczny w wykonaniu zespołów ze Słowacji:
Zborovanka ze Zborowa nad Bystrzycą, Polianka ze Starej
Bystrzycy, Radôš»an z Radostki z towarzyszeniem Muzyki
Ludowej Kubowców z Lutisz
14.05-15.00 Wręczenie nagród laureatom konkursu „Nasze Kulinarne
Dziedzictwo – Smaki Regionów”,
15.00-16.00 „Bystrzyckie wesele“ w wykonaniu zespołów: Polianka,
Zborovanka i Radôš»an ze Słowacji
16.00-16.20 KOMORNO z Komorna
16.20-16.40 PROSNA z Praszki
16.40-17.00 KOMORNO
17.00-17.20 PROSNA
17.20-17.40 KOMORNO
17.40-17.45 Zakończenie programu
Bilety: 8 zł (normalny), 4 zł (ulgowy), 1 zł (przedszkolny)

Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu,

Ul. Wrocławska 174,

45-835 Opole

Tel./Fax: 077 457 23 49, 077 474 30 21,

e-mail: sekretariat@muzeumwsiopolskiej.pl,

www: www.muzeumwsiopolskiej.pl,

 

Exit mobile version