☰ menu

Światowy Dzień Żywności w Muzeum dla Dzieci.

SwiatowyDzienZywnosci
niedz.
15.10.2017

 

Problem marnowania żywności dotyczy prawie każdego gospodarstwa domowego w Polsce. Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność.W związku z tym, podejmujemy działanie edukacyjne, których celem jest pogłębianie wiedzy na temat globalnych problemów marnowania jedzenia, ich przyczyn, skutków oraz sposobów zapobiegania. Na wesoło i w przyjaznej atmosferze  świętujmy razem  Światowy Dzień Żywności. Wstęp na wydarzenie bezpłatny.

15.10.2017, (niedziela), godz. 12-17

PROGRAM

  • Wystawa tematyczna dostępna przez cały dzień dla zwiedzających, która będzie dotyczyć metod przechowywania i przetwarzania żywności na wsi.
  • Warsztat kulinarny „Jak nie marnować żywności w kuchni?” 

godz. 12 – 14, czas trwania 2 godz., grupa – 15 dzieci

Podczas warsztatów dzieci będą mogły zapoznać się ze sposobami na wykorzystanie pozostałości pożywienia. Warsztaty poprowadzi kucharz, który w ciekawy sposób zaprezentuje uczestnikom warsztatów przepisy na wykorzystanie resztek żywności, aby nie uległy zmarnowaniu (np. z ryżu zrobią kotleciki). Po wspólnym gotowaniu odbędzie się degustacja przygotowanych potraw.

 Na zajęcia kulinarne obowiązują zapisy: rezerwacje@ethnomuseum.pl 22 696 53 80

 

  • Projekcja edukacyjnego filmu animowanego pt. „Była sobie żywność”, czyli zasady niemarnowania żywności dla najmłodszych.
  • Aktywność dla całej rodziny – „Jak przechowywać żywność w lodówce?”

Chętne osoby przez cały dzień będą mogły nauczyć się prawidłowego układania produktów spożywczych na półkach w lodówce magnetycznej, dzięki czemu na dłużej zachowają świeżość.

  • Inscenizacja bajki o niemarnowaniu żywności „Kubuś i Zosia mądre dzieciaki” z udziałem animatora; .

Scenariusz przedstawienia – adaptacja wiersza L. Sulimy Ciundziewickiego napisanego dla Banku Żywności, który dotyczy różnych kwestii  związanych z tematem marnowania jedzenia.

 

16.10.2017 (poniedziałek), w godz. 10-15

 

  • Wystawa tematyczna
  • Warsztaty edukacyjne dla 4 grup zorganizowanych.

Czas trwania 1 lekcji ok. 60 min. Liczba osób w grupie: 15-20 osób. Na lekcje będą obowiązywały zapisy grup przedszkolnych. Dzieci dowiedzą się m. in. ile żywności się marnuje i które produkty najczęściej, jakie są  tego przyczyny, sposoby przeciwdziałania. Uczniowie poznają zasady układania produktów w lodówce oraz czym jest termin przydatności do spożycia.

rezerwacje@ethnomuseum.pl, 22 696 53 80

 

Exit mobile version