Problem marnowania żywności dotyczy prawie każdego gospodarstwa domowego w Polsce. Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność.W związku z tym, podejmujemy działanie edukacyjne, których celem jest pogłębianie wiedzy na temat globalnych problemów marnowania jedzenia, ich przyczyn, skutków oraz sposobów zapobiegania. Na wesoło i w przyjaznej atmosferze świętujmy razem Światowy Dzień Żywności. Wstęp na wydarzenie bezpłatny.
15.10.2017, (niedziela), godz. 12-17
PROGRAM
- Wystawa tematyczna dostępna przez cały dzień dla zwiedzających, która będzie dotyczyć metod przechowywania i przetwarzania żywności na wsi.
- Warsztat kulinarny „Jak nie marnować żywności w kuchni?”
godz. 12 – 14, czas trwania 2 godz., grupa – 15 dzieci
Podczas warsztatów dzieci będą mogły zapoznać się ze sposobami na wykorzystanie pozostałości pożywienia. Warsztaty poprowadzi kucharz, który w ciekawy sposób zaprezentuje uczestnikom warsztatów przepisy na wykorzystanie resztek żywności, aby nie uległy zmarnowaniu (np. z ryżu zrobią kotleciki). Po wspólnym gotowaniu odbędzie się degustacja przygotowanych potraw.
Na zajęcia kulinarne obowiązują zapisy: rezerwacje@ethnomuseum.pl 22 696 53 80
- Projekcja edukacyjnego filmu animowanego pt. „Była sobie żywność”, czyli zasady niemarnowania żywności dla najmłodszych.
- Aktywność dla całej rodziny – „Jak przechowywać żywność w lodówce?”
Chętne osoby przez cały dzień będą mogły nauczyć się prawidłowego układania produktów spożywczych na półkach w lodówce magnetycznej, dzięki czemu na dłużej zachowają świeżość.
- Inscenizacja bajki o niemarnowaniu żywności „Kubuś i Zosia mądre dzieciaki” z udziałem animatora; .
Scenariusz przedstawienia – adaptacja wiersza L. Sulimy Ciundziewickiego napisanego dla Banku Żywności, który dotyczy różnych kwestii związanych z tematem marnowania jedzenia.
16.10.2017 (poniedziałek), w godz. 10-15
- Wystawa tematyczna
- Warsztaty edukacyjne dla 4 grup zorganizowanych.
Czas trwania 1 lekcji ok. 60 min. Liczba osób w grupie: 15-20 osób. Na lekcje będą obowiązywały zapisy grup przedszkolnych. Dzieci dowiedzą się m. in. ile żywności się marnuje i które produkty najczęściej, jakie są tego przyczyny, sposoby przeciwdziałania. Uczniowie poznają zasady układania produktów w lodówce oraz czym jest termin przydatności do spożycia.
rezerwacje@ethnomuseum.pl, 22 696 53 80