☰ menu

Świąteczne wypieki z Karobem!

niedz.
07.12.2014

Jeśli pragniecie zaskoczyć bliskich nowinkami na wigilijnym stole, koniecznie wpadnijcie na warsztaty kulinarne z promotorem zdrowia Januszem Arrasz, który pokaże jak wyczarować pyszne, zdrowe i niebanalne przysmaki świąteczne dla dzieci i dorosłych. W warsztatowym menu znajdą się m.in. ciasteczka i pierniczki z Karobu oraz pasztet z Tahini. Pan Janusz Arrasz opowie także o zdrowym odżywianiu oraz o wigilijnych potrawach dla wegan i alergików.

 

W warsztatach mogą uczestniczyć dzieci. Dla małych kucharzy przygotowaliśmy Mikołajkowe niespodzianki.

Wstęp wolny! Nie jest wymagana wcześniejsza rejestracja.

Warsztaty odbędą się 7 grudnia podczas Targu Śniadaniowego w Sopocie (Zespół Szkół Handlowych, ul. Tadeusza Kościuszki 18, vis a vis Urzędu Miasta), w godz. 11:00 – 14:00.

Patronem wydarzenia jest www.bakra.com.pl

O Januszu Arrasz

Janusz Arrasz jest specjalistą ds. żywności ekologicznej i wegetariańskiej, popularyzatorem tematyki profilaktyki zdrowotnej, autorem licznych programów radiowych o tematyce bio i wege żywności. Często organizuje i prowadzi warsztaty kulinarne oraz wykłady na temat zdrowego odżywiania zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

O Karobie

Karob, czyli szarańczyn strąkowy zwany jest także chlebem z drzewa świętojańskiego. Ze swoich wyjątkowych właściwości był znany już w starożytności. Dziś wyrabia się z niego melasę  oraz proszek, które są źródłem magnezu, żelaza i fosforu. Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, transporcie tlenu w organizmie i produkcji czerwonych krwinek. Fosfor z kolei przyczynia się do zachowania prawidłowego metabolizmu oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości.

O Tahini

Tahini – to pasta sezamowa, która powstaje ze zmielonych ziaren sezamu, znanego i cenionego na całym świecie. Tahini jest składnikiem bliskowschodnich tradycyjnych potraw m.in. chałwy, hummusu i baba ghanoush oraz bogatym źródłem m.in. magnezu, potasu, wapnia i żelaza.

Exit mobile version