Świat od kuchni – rodzinne warsztaty kulinarne dla dzieci od 8 roku życia wraz z opiekunami, młodzieży i dorosłych
data: 27 marca 2021 (sobota)
godzina: 12.00-13.30
czas trwania: 1,5 godziny
miejsce: https://www.facebook.com/fabrykasztukilodz/
wiek uczestników: dzieci w wieku od 8 lat wraz z rodzicami lub dorosłymi opiekunami
prowadzenie: Janusz Adam Biedrzycki
udział w warsztatach jest bezpłatny
na warsztaty nie obowiązuje rezerwacja miejsc
Warsztaty tłumaczone będą na Polski Język Migowy.
Tłumaczenie: Magda Schromová/ Joanna Ciesielska (tlumaczkipjm.pl)
Zapraszamy wszystkich, na rodzinne warsztaty kulinarne, gdzie od kuchni będziemy odbywać podróże do innych krajów i ich kultur. Będziemy poznawać zwyczaje i rytuały kulinarne. Sprawdzimy, powąchamy, poczujemy, zobaczymy intrygujące, orientalne przyprawy, owoce, warzywa. Na zajęciach dowiemy się ciekawostek na temat różnych kuchni świata. Będziemy przyrządzać proste, charakterystyczne dla danego kraju potrawy.
Rodzaj kuchni i przepis jak zwykle niespodzianka.
UWAGA! Na warsztaty 27 marca należy przygotować:
Składniki na potrawę nr 1:
– papier ryżowy (dowolny kształt)
– warzywa umyte i obrane ze skórek (marchew, ogórek zielony, papryka w różnych kolorach, kawałek kapusty czerwonej, białej, biała rzodkiew, cebula, i wszelkie inne jakie się lubi, najlepiej surowe lecz mogą być gotowane),
– kostka tofu, (naturalne lub wędzone)
– sos sojowy,
– papryka czerwona wędzona,
– olej kokosowy lub inny do smażenia,
– cytryna,
– tahini,
– oliwa z oliwek,
– ulubione zioła.
*** Marcowe Twórcze Warsztaty „Świat od kuchni”:
* Odbywają się w trybie online na Facebooku, na fanpage’u Fabryki Sztuki w Łodzi: https://www.facebook.com/fabrykasztukilodz.
* Udział w tych warsztatach jest bezpłatny.
* Nie prowadzimy zapisów, ani rezerwacji miejsc na te warsztaty.