☰ menu

Strefa dzieci na Terra Madre Slow Food Festival Central Europe

sob.-niedz.
12.12-13.12.2015

Dla dzieci, pod bacznym okiem Renaty Rusnak, przygotowywany jest specjalny, sensoryczno-smakowy plac zabaw, tak by po wejściu na teren Centrum Kongresowego ICE Kraków nie tylko rodzice mogli cieszyć się różnorodnymi doznaniami smakowymi.

Jak ważną rolę w całym naszym życiu odgrywają „smaki z dzieciństwa", wiemy wszyscy. Od tego, jaką spuściznę smakową po naszym zabieganym, na pół wirtualnym życiu zostawimy dzieciom, zależą ich przyszłe „smaki z dzieciństwa". Czy będzie to posmak puszki, proszku, kartonu, mrożonki i mikrofalówki, czy może będzie to smak naszej lokalnej łąki, na której rodzą się wszystkie odcienie miodów, subtelne różnice posmaku mleka, sera i masła, albo chleba i domowego ciasta ze starych odmian pszenicy? Czy nasze dzieci zapamiętają zapach ziemniaków z ogniska z bryndzą, czy raczej zapach frytek z majonezem na utwardzonym tłuszczu?

Dzieciństwo na wsi? Odwiedziny u dziadków? Niedzielne wypieki z mamą? Kto tego nie pamięta, kto nie wspomina czaru, kręcącego się wokół najważniejszego elementu naszego życia – wokół stołu. Czy nasze wnuki będą wspominały zbieranie jajek z babcią w kurniku, jeżdżenie z dziadkiem do młyna, gotowanie jesiennych powideł, czy już tylko niedzielną wycieczkę do najbliższego marketu i obiad w samochodzie podany z fast foodowego okienka?

Czy my, współcześni rodzice i współcześni dziadkowie mamy prawo odebrać dzieciom to, co w życiu człowieka najbardziej pachnące, najbliższe naturze, budzące zmysły i wyobraźnię? Związek z ziemią, z przyrodą uczy pokory, cierpliwości, uważności i współpracy, ale przede wszystkim uczy tego, co najwspanialsze – umiejętności dzielenia się. Dobre jedzenie smakuje, dobre jedzenie w towarzystwie smakuje jeszcze lepiej. Nasze dzieci i wnuki powinny wiedzieć, jak powstaje żywności, gdzie rodzą się plony, jak o nie dbać i jak je przygotowywać, nie tylko dlatego, że tak jest zdrowiej. Również dlatego, że tak jest piękniej!

Tegoroczne warsztaty dla dzieci na Festiwalu Terra Madre mają pokazać najmłodszym dobrobyt i różnorodność poszczególnych regionów Polski. Każde województwo, każdy powiat, każde convivium Slow Food charakteryzuje się odmiennymi walorami smaków i tradycji. Na warsztatach przedstawimy dzieciom to, co normalnie pokazaliby im dziadkowie i rodzice – produkty oraz tworzenie i przygotowywanie żywności, dań. Chcemy zetknąć je z czystymi, naturalnymi smakami, które narodziły się z bogactwa ziemi i pokoleniowego doświadczenia człowieka, a nie z próbek, laboratoriów, mieszanek chemicznych i sztucznych substytutów, mających za zadanie jeden cel – oszukać zmysły i skłonić do bezmyślnej konsumpcji, a przede wszystkim przywiązać i uzależnić. Siedemnaście składników w zwykłych frytkach, trzydzieści kilka w ciastkach, tradycyjnie robionych z mąki, wody, jajka, masła i cukru – czy to mają być „smaki dzieciństwa" kolejnych pokoleń?

Ruch Slow Food od wielu lat mówi „nie" takiej spuściźnie po naszych czasach. W Polsce mimo zalewu przemysłowej, fabrycznej żywności, wciąż mamy dużą wiedzę i pamięć o prawdziwych, naturalnych produktach, o żywności naszych przodków. Mamy również czyste ekologicznie ziemie i uprawy. Choć szybciej i taniej jest wszystko polać chemią i wypełnić polepszaczami, nasi producenci stają na wysokości zadania, karmiąc nas najlepszej jakości uczciwą żywnością. Dzieci zasługują na takie jedzenie i odżywianie, podobnie jak zasługują na nauczenie się tego, w jaki sposób same mogą je przygotowywać.

W pro­gra­mie znajdą się róż­no­rodne sma­kowo wcale nie łatwe dla malu­chów nie­spo­dzianki, zaczy­na­jąc od pomor­skiego „węża mor­skiego", przez szcze­ciń­skiego śledzia w róż­nych odsłonach, wytła­cza­nie i pozna­wa­nie odmian ole­jów z pol­skich nasion z lubel­skiego, koja­rze­nie pszczoły nie tylko z mio­dami, ale i zapy­la­niem roślin, lepie­nie praw­dzi­wych rogali wielkopolskich, czy wła­sno­ręczne dopra­wia­nie kozich twa­ro­gów. Pojawi się rów­nież ele­ment edu­ku­jący naj­młod­szych w robie­niu mądrych zaku­pów i czy­ta­niu etykiet. 

Małe "slow" firmy, które przywiązują wagę do jakości usług oferowanych dzieciakom, włączyły się w program nie tylko ze świetnym produktem sprzedażowym, ale i interesującymi i zróżnicowanymi pomysłami na wartościowe sposoby na spędzanie czasu poprzez mądrą zabawę. Przygotowują dla nich zabawy ruchowe i edukacyjne, rozmowy o węglu, spotkanie z miejskim ogrodnictwem, piękną ilustracją książkową, nie cyfrowym kinem, wycinanki bożonarodzeniowe z filcu, lepienie z gliny aniołów i ślimaków, zabawy na recyklingowym, tekturowym placu zabaw.

Zapisy na warsztaty dla dzieci można dokonać podczas trwania festiwalu na miejscu.

Koordynatorka strefy dzieci Renata Rusnak
http://renatarusnak.com

Szczegółowy program Terra Madre Slow Food Festival: www.terramadre.pl

11-13 grudnia 2015, Kraków z około 50 lokalami gastronomicznymi

12-13 grudnia 2015, godziny 10.00-18.00, Centrum Kongresowego ICE Kraków, ul. Marii Konopnickiej 17, Kraków

Wstęp na targi kosztuje 5 zł, dzieci do 12 roku za darmo

Organizatorzy:

Slow Food Polska – polski oddział Slow Food International (międzynarodowej organizacji zrzeszającej ponad 100 tysięcy członków w 164 krajach na wszystkich kontynentach) skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni z rożnych regionów Polski. W Polsce organizacja funkcjonuje od 1999 roku i zorganizowała między innymi słynną akcję „Gęsina na św. Marcina" czy też festiwal „Czas Dobrego Sera". Przywróciła też do łask piwa niepasteryzowane, soki z owoców, oryginalne Oscypki i Kiełbasę Lisiecką. Slow Food Polska wspiera też i rekomenduje blisko 30 restauracji w całej Polsce, które wykorzystują w swojej kuchni produkty lokalne.

Krakowskie Biuro Festiwalowe – Największe krakowskie festiwale, spektakularne widowiska dla stutysięcznej publiczności, głośne w Polsce i Europie wydarzenia z dziedziny muzyki, teatru, filmu, sztuk pięknych czy literatury – tym wszystkim zajmuje się dziś Krakowskie Biuro Festiwalowe, jedna z najbardziej aktywnych polskich instytucji życia publicznego. Działalność KBF obejmuje również inicjatywy na rzecz rozwoju przemysłów kreatywnych, turystyki kulturalnej i biznesowej, przemysłu spotkań i przemysłów czasu wolnego.

 

 

Exit mobile version