☰ menu

Śniadanie dla geniusza, czyli kulinarny powrót do szkoły

pt.
18.09.2015

 

Już od września w Akademii Młodego Kucharza rozpoczynamy zajęcia kulinarne. Nauczymy dzieci przygotowywać nie tylko pyszne, ale też zdrowe przekąski które mogą, zabrać ze sobą do szkoły

. Między innymi pokażemy, jak przygotować wyjątkowe ciasteczka z naparem z afrykańskiej herbaty rooibos, którą mogą pić także dzieci, ponieważ zawiera dużo dobrych mikroelementów i wcale nie ma kofeiny.

Podczas gotowania, jak zwykle nie zabraknie śmiechu i miłej atmosfery, zagadek i ciekawostek kulinarnych, smakowania nowych składników i próbowania oryginalnych przypraw. A po zajęciach każde z dzieci będzie mogło spałaszować samodzielnie przygotowane smakołyki. Wręczmy też przepisy z recepturą ciasteczek, aby dzieci mogły w domu powtórzyć swoje pyszne dzieło.

Na praktyczne zajęcia gotowania mogą się zapisywać dzieci w różnym wieku dołączając do swojej grupy wiekowej. Zajęcia odbywają się raz w tygodniu popołudniami. Nauka praktycznego gotowania ułatwia dzieciom nabycie cennych umiejętności kulinarnych przydatnych przez całe życie.

Program zajęć dostosowujemy do poszczególnych grup wiekowych.

Program dla przedszkolaków
W grupie Mały Kucharz (3-6 lat)
przedszkolaki chętnie uczą się rozpoznawać rozmaite smaki, próbują przypraw, poznają zapachy i rozwiązują zagadki kulinarne. Praktyczne zajęcia, podczas których dzieci przyrządzają określone danie, są także doskonałą okazją do liczenia i odmierzania składników, nazywania kolorów i kształtów czy pierwszych samodzielnych prób przygotowywania całych posiłków od początku do końca. Na koniec zajęć wszystkie dzieci zasiadają wspólnie do stołu, aby zjeść przygotowaną przez siebie potrawę.

Program dla dzieci szkolnych
Podczas praktycznych zajęć w grupie Młody Kucharz (7-10 lat) oraz Młody Szef Kuchni (11-15 lat) nasi adepci sztuki kulinarnej uczą się przygotowywać zróżnicowane dania włącznie z pierwszymi próbami obróbki mięsa czy ryb. Eksperymentują i próbują tworzyć własne kompozycje smakowe posługując się różnymi kuchennymi akcesoriami, a także wykorzystując techniki sprawnego, ale bezpiecznego siekania, krojenia i wiele innych umiejętności ułatwiających kucharzom pracę. Uczą się też samodzielnie interpretować przepisy z książek kucharskich, jak również poznają zasady łączenia składników i przypraw.

Do wybranej grupy można dołączyć na cykliczne zajęcia bądź jednorazowe pod warunkiem wolnych miejsc.

Terminy zajęć kulinarnych w poszczególnych grupach wiekowych: http://www.akademiamlodegokucharza.pl/grupy-wiekowe.html

Więcej informacji o Akademii oraz cennik zajęć: http://www.akademiamlodegokucharza.pl/szkola-gotowania.html

Lokalizacja:
Akademia Młodego Kucharza
ul. Inżynierska 49/U28 (budynek Corte Verona)
53-228 Wrocław
tel. 728 328 503
kontakt@akademiamlodegokucharza.pl
ZAPRASZAMY!

 

Exit mobile version