☰ menu

Smakowita impreza w skansenie – Sierpc

niedz.
05.05.2013

Niestety wiele przepisów ulega stopniowemu zapomnieniu. Przyczyną tego jest szybkie tempo życia, które zniechęca do przyrządzania tych czasochłonnych nieraz potraw.
 
By przypomnieć smak i aromat dań królujących na mazowieckich stołach wcale nie tak dawno temu, Muzeum Wsi Mazowieckiej 5 maja, w godzinach 10-18 organizuje imprezę "Gotowanie na polanie”.

Najważniejszym punktem programu wydarzenia jest konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę mazowiecką. Jego celem jest przypomnienie przepisów ukrytych często w szufladach naszych babć i pokazanie, że kuchnia staropolska wcale nie musi być trudna. Jest przy tym niezwykle smaczna i różnorodna. Podczas imprezy na zwiedzających czeka wiele atrakcji. Na scenie skansenowskiego amfiteatru wystąpi Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP z Sierpca w repertuarze rozrywkowym, bo jak głoszą słowa piosenki: "Jest w orkiestrach dętych jakaś siła…” Na terenie zagród chłopskich zwiedzający przyjrzą się pokazom codziennych prac chłopskich. W pole, do konnej orki i bronowania wyjdą chłopi jakby żywcem wyjęci z powieści Reymonta. W izbie szkolnej z lat 20-tych XX wieku dzieci zmierzą się w niełatwą sztuką kaligrafii, by następnie przy dźwięku dzwonka wybiec na podwórze i poznawać gry oraz zabawy sprzed kilkudziesięciu lat. Na stoiskach wystawców podczas majowego kiermaszu rękodzieła ludowego i produktów regionalnych pojawi się tradycyjne jadło regionalne. Na polanie przy skansenowskim amfiteatrze turyści skosztują pysznego bigosu i białego barszczu na zakwasie. Dla osób szukających nieco spokojniejszego wypoczynku interesującą alternatywą może się okazać ognisko z pieczeniem kiełbasek. Piękne plenery doliny rzeki Skrwy i szum okalającego polanę lasu pozwoli się zrelaksować.

Tradycją stały się już uroczyste msze święte odprawiane o godzinie 14.00 w urokliwym zabytkowym kościele z Drążdżewa. Pierwsza – inaugurująca sezon turystyczny w Muzeum odbędzie się właśnie 5 maja.

"Gotowanie na polanie” jest najsmakowitszą imprezą w ofercie skansenu. To niezwykła przygoda kulinarna. Warto odwiedzić Muzeum, by przenieść się w czasie i przestrzeni oraz poddać tej uczcie dla zmysłów.

Exit mobile version