☰ menu

Rozsmakuj się w zdrowiu

pt.-niedz.
14.10-16.10.2016

EXPERYMENT, wraz z 8 europejskimi instytucjami partnerskimi, aktywnie włącza się w działania projektu Science Squared! Już od 14 do 16 października, w przestrzeni miejskiej i w Centrum EXPERYMENT pokażemy Wam, jakie twórcze i nowatorskie pomysły badawcze wdraża się w całej Europie i w Polsce dzięki Europejskiej Radzie ds. Badań Naukowych (ERC)

. Zaprezentujemy Wam w przystępnej formie najnowsze odkrycia i fascynujące badania dotyczące ŻYWIENIA.

Za pomocą doświadczeń naukowychinteraktywnych gierpokazówspotkań i wykładów pokażemy wam, nad czym obecnie pracują naukowcy ERC i jak ich badania przekładają się na naszą wiedzę na temat dobrego żywienia. Pobudzimy waszą ciekawość i zaangażujemy do działania, abyście poznali wartość i ważność dobrego odżywiania dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

14 I 15 PAŹDZIERNIKA, 10:00 – 18:00 – STANOWISKO W CENTRUM RIVIERA

Złe nawyki żywieniowe wpływają na nasze samopoczucie i jakość życia. Doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, ale jak je zmienić? Każdy będzie miał okazję przekonać się, w jaki sposób działa mechanizm głodu i sytości, a także w jaki sposób w naszych organizmach odkłada się tłuszcz. Edukatorzy zaprezentują mnóstwo angażujących aktywności i warsztatów – między innymi:

  • Za pomocą interaktywnych gier pokażemy wszystkim, starszym i młodszym, czym kierować się, aby utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę.
  • Sprawdzimy wspólnie, na „wirtualnym talerzu”, jak powinien być skomponowany zdrowy posiłek.
  • Każdy z odwiedzających przekona się, jak może wyglądać 300 kalorii, i czy każda ich porcja jest tak samo dla nas dobra.

Ponadto, podczas prezentacji tradycyjnych i nowoczesnych sposobów upraw roślin pokażemy Wam, co kiełki, warzywa i owoce, włączone w naszą dietę, potrafią zrobić dla naszego zdrowia.  Dowiecie się, czym są uprawy hydroponiczne, sprawdzicie, jak łatwo wyhodować rośliny nawet bez ziemi, a także otrzymacie drobny upominek – nasionka przygotowane do hydroponicznej uprawy!

Podczas wszystkich aktywności opowiemy również o fascynujących projektach dotyczących zdrowia i jedzenia, dotowanych przez ERC, dotyczących m.in. badań nad mechanizmem emocjonalnego jedzenia czy wpływu diety śródziemnomorskiej na obniżenie ryzyka chorób krążenia.

Naszym działaniom w tych dniach towarzyszyć będzie podróżujące po Europie mobilne stanowisko informacyjne o  projektach ERC. Będziecie mieli okazję obejrzeć na nim wywiady z naukowcami i relacje z najnowszych, najważniejszych i uznanych badań poszerzających naszą wiedzę o żywieniu i zdrowiu.

16 PAŹDZIERNIKA, CENTRUM NAUKI EXPERYMENT, 10:00 – 18:00

Podczas całodniowego wydarzenia, dzięki ERC i projektowi Science Squared, zabierzemy Was w podróż do świata nauki i najnowszych badań, które sprawiają, że więcej wiemy o tym, co, jak i dlaczego jemy.

Interaktywne warsztaty dla każdego:

  • „Tajemnicze E – czy na pewno wiesz, co jesz?” – podczas spotkania wytłumaczymy, czym są popularne „E”, czy wszystkie są dla nas szkodliwe i uzyskane drogą przemysłową?   BRAK MIEJSC
  • „Konserwacja bez konserwantów – jak bezpiecznie przechowywać żywność?” -warsztaty skupią się na zagadnieniu znanym od wieków – czyli jak sprawić, aby jedzenie zakonserwować na jak najdłuższy czas? Podejdziemy do sprawy naukowo – od przyczyny psucia się żywności, aż po najlepsze metody jej konserwowania. Uczestnicy dowiedzą się, jakie bakterie nam sprzyjają w tym procesie i co zmienia się w wartościach odżywczych produktów zakonserwowanych, a także  przeprowadzą szereg angażujących doświadczeń.

Warsztaty trwają 45 minut. Zapraszamy na spotkanie –  o godz. 16:00. Liczna miejsc ograniczona*. Minimalny wiek uczestników – od 10 lat.

  • „Badanie jakości wody i gleby”. Każdy z uczestników będzie miał okazję dowiedzieć się, co ma wpływ na jakość wody i gleby i zbada, podczas szeregu eksperymentów, najważniejsze ich parametry.

Warsztaty trwają 45 minut, odbędą się dwa spotkania –  o godz. 10:30 oraz 14:30. Liczna miejsc ograniczona (30 osób na każdy warsztat)*.
Uwaga! Wszystkie warsztaty przeznaczone są dla uczestników dorosłych, młodzieży i dzieci powyżej 10 roku życia,które mogą wziąć udział w warsztatach pod okiem opiekunów.

*Warsztaty są bezpłatne, lecz obowiązują zapisy! 
Zapisy rozpoczynają się w czwartek, 6 października, od godziny 8:30. Zapisywać mogą się Państwo 
mailowo pod adresem biuro@experyment.gdynia.pl oraz telefonicznie pod numerem: 58 698 21 47.

 

Aktywności przed wejściem do Centrum:

Interaktywne gry i angażujące aktywności na temat zdrowej diety.

Spotkanie z naukowcem, Sala Kinowa, godz. 16:00

Dr hab. Ewelina Knapska z Instytutu Biologii Doświadczalnej PAN, która w ramach ERC Starting Grant będzie badać, jak ciało migdałowate kontroluje pozytywne i negatywne emocje przekazywane społecznie.

Dr Knapska opowie nie tylko o swoich dotychczasowych badaniach, lecz również o tym, jak rozwinie się jej projekt dzięki finansowaniu ERC.

Europejska Rada ds. Badań Naukowych (European Research Council – ERC) wspiera twórcze i nowatorskie pomysły badawcze we wszystkich dziedzinach wiedzy. Misją ERC jest zapewnienie najwyższej jakości badań w Europie poprzez konkurencyjne finansowanie  pionierskich badań oraz wsparcie  pracy naukowców. Popularyzacja i poszerzenie wiedzy na europejską skalę o tychże badaniach, podkreślając jednocześnie  naukowe osiągniecia oraz sukcesy ich twórców to nadrzędny cel 3,5 letniego projektu Science Squared, do którego przyłączyło się Centrum Nauki EXPERYMENT.

Exit mobile version