Co jadali pierwsi Piastowie w czasach, gdy Poznań był grodem? Jakie zasady dworskie panowały podczas uczt na zamku królewskim? Jakie zmiany w diecie władców i poddanych przynosiła wyznawana religia? Jak podejmowano przy stole Napoleona, a jak Wilhelma II podczas wizyt cesarzy w mieście? Co ma wspólnego Hotel „Bazar”, niepodległość i wino? To tylko niektóre z pytań, na które odpowie przewodnik podczas spaceru, który dotknie tysiącletniej historii miasta i powiedzie od Ostrowa Tumskiego przez Stare Miasto aż po Zamek Cesarski. Wielka historia toczyła się nie tylko na sejmach i polach bitew, ale także w salach stołowych i restauracjach, a oznaką władzy – obok korony i pałacu – bywała także zastawa stołowa, wykwintne dania i trunki. Poznaj historię Poznania od kuchni!
Wycieczkę poprowadzi Dawid Barbarzak, wieloletni przewodnik Bramy Poznania, literaturoznawca, badacz kultury staropolskiej.
Czas trwania: 120 minut.
Przebieg trasy: spacer zaczyna się na placu pod katedrą poznańską, prowadzi przez Stare Miasto, kończy się przy Centrum Kultury ZAMEK.
Wstęp: wolny, niebiletowany.
Wydarzenie odbywa się w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa.