Najmłodsi wezmą udział w warsztatach, podczas których poznają aromatyczne przyprawy korzenne, świeże zioła i ich niecodzienne połączenia z owocami. Dzieci będą miały okazje do wspólnego gotowania pod okiem rekonstruktorów historycznych oraz ekipy Slow Food Youth Warszawa.
W zaangażowanie wszystkich dziecięcych zmysłów w kulinarne eksperymentowanie zostanie zastosowana sprawdzająca się od lat dewiza edukatorów Muzeum Pałacu w Wilanowie: jak się uczyć, to się bawić, jak się bawić, to się uczyć.
W czasie warsztatów zaprosimy rodziców na wycieczkę po nieznanych zakamarkach Wilanowa. Spotkanie będzie także okazją do zakupienia publikacji wydanych przez muzeum, m.in. najstarszej polskiej książki kucharskiej autorstwa kuchmistrza Stanisława Czernieckiego pt. Compendium Ferculorum z 1682 r.
Cena za warsztat: 3 zł od uczestnika (bilet wstępu do parku, do nabycia w kasie i biletomatach ustawionych przy kasie i przy wejściu do parku).
Obowiązuje rezerwacja
tel.: 22 842 07 95, e-mail: rezerwacja@wilanow-palac.pl
19 maja 2012 r., sobota
11.00–12.10 (dzieci w wieku 4–7 lat) i 12.30–13.20 (dzieci w wieku 8–11 lat)