Bezpłatne zajęcia edukacyjne prowadzone przez specjalistów Uniwersytetu Rolniczego
w Krakowie
Zajęcia odbędą się w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego "ABC Zdrowego Żywienia". Zapisy do udziału w programie ruszyły w sobotę, 16 maja.
Program „ABC Zdrowego Żywienia" przygotowany przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, finansowany jest ze środków Fundacji Carrefour. Organizacja przeznaczyła na ten cel grant w wysokości 135 874 euro. Dzieci uczestniczące w zajęciach prowadzonych przez ekspertów z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, poznają m.in. zasady prawidłowego żywienia, skład produktów spożywczych, nauczą się komponowania pełnowartościowych posiłków i odczytywania etykiet produktów spożywczych.
Już od soboty, opiekunowie zgłaszać mogą udział w zajęciach dzieci w wieku 7-14 lat drogą mailową, wysyłając informację o chęci udziału na adres: m.pysz@ur.krakow.pl. Liczy się kolejność zgłoszeń, ponieważ liczba miejsc na zajęciach jest ograniczona. Więcej informacji o naborze znajduje się w zakładce Aktualności na stronie internetowej programu „ABC Zdrowego Żywienia" – www.abczywienia.pl. Wykłady i warsztaty odbędą się w dniach 15-19 czerwca na Wydziale Technologii Żywności UR w Krakowie, przy ul. Balickiej 122.
Ponadto, w ramach prowadzonych działań edukacyjnych, w zajęciach udział wezmą także uczniowie Szkoły Podstawowej nr 153 z ul. Na Błonie w Krakowie. Podczas interaktywnych zajęć dzieci zgłębiać będą wiedzę z zakresu żywności i żywienia, kulinariów, higieny przygotowywania posiłków, świata zmysłów i dietetyki.
Grupa dzieci i młodzieży z naboru otwartego oraz grupy ze szkoły podstawowej przejdą cykl wykładów i warsztatów podzielonych na pięć bloków tematycznych. Podczas zajęć dzieci będą m.in. wykonywać eksperymenty kulinarne, obserwować pod mikroskopem mikroorganizmy wykorzystywane do produkcji żywności, sprawdzą też, ile kalorii spalają podczas różnych czynności. Przygotowaliśmy dla nich także szereg innych interaktywnych ćwiczeń, dzięki którym poznają zasady prawidłowego odżywiania i nauczą się przygotowywać zdrowe posiłki – mówi dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, ogólnopolski koordynator merytoryczny programu „ABC Zdrowego Żywienia"
Program „ABC Zdrowego Żywienia" jest częścią kampanii „Z miłości do Zdrowia" w Carrefour Polska, która promuje zdrowy styl życia i prawidłowy sposób odżywiania. Efektem realizacji programu edukacyjnego, w którym udział biorą dzieci i młodzież, a jesienią tego roku wezmą udział również osoby w wieku 65+, będzie podniesienie świadomości żywieniowej, sprzyjającej kształtowaniu właściwych zachowań żywieniowych i wyeliminowanie niewłaściwych nawyków żywieniowych wśród tych dwóch grup populacyjnych, które są najbardziej narażone na występowanie chorób dietozależnych. Ważnym aspektem programu „ABC Zdrowego Żywienia" jest też uczestnictwo w zajęciach osób wywodzących się ze środowisk o trudnej sytuacji materialnej i życiowej.