Wyobraźcie sobie, że nie opuszczając Krakowa, codziennie możecie znaleźć się w innym odległym kraju. Jednego dnia przygotowywać i zajadać się aromatycznymi meksykańskimi tacos, kolejnego dnia wsuwać włoskie makarony czy dzielić się hiszpańskimi tapas. I do tego jeszcze, w każdym z tych krajów rozwiązywać zagadki i prowadzić detektywistyczne śledztwa. Brzmi jak wymarzone wakacje, prawda? To wspaniale, bo przygotowałyśmy dla Ciebie dwie takie tajemnicze i smakowite podróże.
PROGRAM
Letnie kursy podróżniczo-kulinarno-detektywistyczne to profesjonalny letni program gotowania, ze smakami z różnych krajów świata połączony z emocjonującymi detektywistycznymi aktywnościami, w których wszystko dobrze się kończy.
Niespiesznie, w rytm muzyki z danego regionu, będziemy razem jeść śniadania, obiady i słodkości przygotowane wcześniej przez dzieci z przepisów z odwiedzanego przez nas kraju. Każdy dzień będzie wypełniony aktywnościami detektywistycznymi – zamierzamy zarówno poznawać od podszewki pracę detektywa, uczyć się o odciskach palców, ust i butów, DNA czy różnych substancjach, jak i prowadzić śledztwa pełne eksperymentów.
Każdego dnia dowiemy się czegoś o kulturze odwiedzanego kraju, poznamy podstawowe zwroty grzecznościowe w danym języku, a wszystko w sposób najbardziej lekkostrawny, w atmosferze zabawy i radości. Jeśli pogoda będzie nam sprzyjać, część czasu spędzimy na świeżym powietrzu, bawiąc się, spacerując i organizując podchody nie z tej ziemi. Popołudniami zrelaksujemy się też, oglądając wspaniałe filmy przybliżające nam odwiedzane miejsca.
SHERLOCK W KUCHNI – 26-30 czerwca 2023
Trasa: Polska – Wielka Brytania – Włochy – Grecja – Kolumbia – Polska
Nasze pierwsze kroki postawimy na lotnisku, gdzie dowiemy się więcej o tym, jak analizowane przez detektywów i komputery odciski palców. Stamtąd przeniesiemy się na Baker Street 221b w Londynie, gdzie razem z Sherlockiem Holmesem upichcimy najlepsze i najbardziej nietuzinkowe brytyjskie frykasy. Razem ze słynnym detektywem wyruszymy w fascynującą podróż w poszukiwaniu najlepszych włoskich makaronów, greckich meze, w którym czuć słońce, radość i taniec, aż dotrzemy do Kolumbii. W stolicy latynoskich rytmów spróbujemy kolorowego dania bandeja paisa i nauczymy się robić słynne arepas. Sherlock w każdym z tych krajów będzie miał tajemniczą detektywistyczną misję, w której przeszkadzać będzie mu depczący po piętach Moriarty. Czy uda nam się rozwiązać wszystkie zagadki przed powrotem do Polski?
PROGRAM CODZIENNY:
Kurs trwa od godziny 9:00 do 16:00 (28.06.2023 wyjątkowo zaczynamy od 8:00 do 15:00)
9:00 – 9:30 – Przywitanie, wypełnianie mapy, ustalanie obowiązków
9:30 – 10:00 – Drugie śniadanie
10:00 – 12:00 – I Blok kulinarny/detektywistyczny
12:00 – 13:00 – Wspólne gotowanie obiadu
13:00 – 13:45 – Obiad
13:45 – 14:15 – Gry i zabawy, relaks
14:15 – 15:15 – II Blok kulinarny/detektywistyczny
15:15 – 16:00 – Blok podróżniczo-filmowy
Uwagi:
– w wybrane dni spacery, podchody
– część zajęć realizujemy w plenerze/na tarasie (w zależności od pogody)
KOSZT
Cena promocyjna: 1690 zł (przy zapisie i wpłacie najpóźniej do 20.06.2023)
Cena po terminie promocji: 2090 zł (przy zapisie i wpłacie po 20.06.2023)
Przy zapisie dwóch dzieci – nie musi być rodzeństwo – drugie dziecko -15%: 1521 zł przy wcześniejszej wpłacie, a 1861 zł przy późniejszej wpłacie
Podana cena jest ceną za udział jednej osoby w jednym kursie letnim przez 5 dni (poniedziałek-piątek). Płatność w formie przedpłaty (do 5 dni od zapisu). W trakcie kursu zapewnione są posiłki (które sami gotujemy).
PROWADZĄCE
Monika Ciechomska – doktorka chemii sądowej, edukatorka. Jest miłośniczką podróży, również tych samodzielnych oraz wielbicielką wszystkich zwierząt z pingwinami na czele. Od 2017 roku w ramach swojej firmy Detective You prowadzi warsztaty, pokazy, wykłady, wszelakie zajęcia i imprezy detektywistyczne, chociaż zarażać dzieci i młodzież swoją pasją do kryminalistyki zaczęła dużo wcześniej. Od dziecka marzyła, by zostać chemiczką sądową i w tym celu przeprowadziła się z małego warmińskiego miasteczka do oddalonego o 600 km Krakowa, choć podróżować zaczęła wcześniej. Kiedy nie prowadzi zajęć detektywistycznych, eksploruje głownie południe Europy, ale i dalsze zakątki. W każdym z tych miejsc chłonie zapachy, smaki, widoki i czai się z aparatem na wszystkie zwierzęta. A potem przenosi to wszystko do zaprojektowanych przez siebie śledztw.
Asia Mentel – psycholożka, kucharka, edukatorka, trenerka warsztatów, nauczycielka kulinarna, trenerka sensoplastyki. Ma kilkunastoletnie doświadczenie w pracy z dziećmi i kuchnią. Od 2014 roku prowadzi pod własną marką Book me a cookie warsztaty i zajęcia kulinarne, organizuje pokazy, prowadzi zajęcia adaptacji żywieniowej dla dzieci, pracuje z dziećmi z różnymi, w tym nietypowymi, potrzebami żywieniowymi, prowadzi stronę z przepisami kulinarnymi. Uwielbia jeść, gotować i podróżować. Kocha psy, ma dwa adopciaki.