☰ menu

Piknik Dziki Ogród

Piknik Dziki Ogród
sob.
20.08.2022

Wolontariusze i wolontariuszki MNW zapraszają na piknik do Parku na Książęcem. W części parku, należącej do Muzeum przygotowane zostaną dwie strefy – wymiany roślin i suszy oraz Strefa relaksu. Zachęcamy zatem do różnych aktywności: związanych z tematem roślin, przetwarzaniem owoców, ale i do odpoczynku w samym sercu miasta. W ramach wymiany można przynieść samodzielnie przygotowane sadzonki lub kompozycje suszonych ziół i wymienić je na te przygotowane przez Wolontariuszy MNW. Natomiast Strefa relaksu to miejsce na odpoczynek na leżakach przy literaturze związanej ze sztuką.

W czasie pikniku odbędzie się również warsztat „Trawy-wspomnienia”, w godz. 12:30-13:30. Wstęp jest bezpłatny, obowiązują zapisy pod adresem wolontariat@mnw.art.pl

Będzie to warsztat twórczy dla publiczności, prowadzony przez artystkę Alisę Marchenko. Działanie ma za zadanie połączyć temat roślin i wspomnień – utrwalania ich w naszej pamięci w symboliczny sposób, również przez twórcze obiekty.
Informacje o prowadzącej znajdują się pod linkiem.

Termin: sobota, 20 sierpnia, godz. 11.00 – 16.00
Miejsce: Park na Książęcem (część przy ogrodzeniu Muzeum)
Zasady udziału: wstęp bezpłatny
Zapisy na warsztat: wolontariat@mnw.art.pl / ilość miejsc ograniczona

DZIKI OGRÓD

Oprócz zabytkowej siedziby ulokowanej w centrum miasta, galerii pełnych dzieł sztuki i odwiedzających je licznych gości, Muzeum Narodowe w Warszawie to również dom wielu roślin i zwierząt.

Zieloną częścią MNW jest Dziedziniec Lorentza, w dawnych czasach wykorzystywany nawet przez pracowników i pracowniczki na ogródki warzywne. Jednak to nie wszystko. Do naszego Muzeum należy również część Parku na Książęcem, znajdującego się na tyłach, bezpośrednio za ogrodzeniem. Rośnie tam wiele dzikich krzewów. To właśnie ta przestrzeń stała się obiektem działań wolontariuszy i wolontariuszek.

Program Dziki Ogród ma zwracać uwagę na otaczające nas rośliny, szczególnie te o jadalnych owocach, a także na zioła.

To szczególnie ważne w czasach nadprodukcji i marnotrawienia żywności. Z jadalnych owoców zrywanych prosto z dzikiego krzewu można robić dżemy czy soki. W ramach programu wolontariusze i wolontariuszki zbierają, przetwarzają, testują i promują wykorzystywanie darów Natury.

Exit mobile version