W trakcie warsztatów poznacie historię piernika i wykonacie piernikowe upominki oraz w cenie warsztatów każdy z uczestników będzie mógł spróbować piernika przekładanego powidłami wypiekanego w Piernikarni Wrocławskiej (1/4 normalnej porcji ) i uznanego za „Najlepszy Smak Dolnego Śląska” w trakcie Europy na Widelcu 2019
Wzorem dawnych piernikarzy wyciśniecie piernik figuralny z drewnianej formy, a podczas kiedy będzie on wypiekany zapoznacie się ze sztuką zdobienia pierników za pomocą lukru królewskiego.Będą na Was czekać: ciasto piernikowe do piernika figuralnego oraz dwa przygotowane wcześniej do zdobienia kształty, trochę gotowych ozdób, worki cukiernicze z kolorowymi lukrami i przemiła piernikarka.Słodkie „pierniczenie” potrwa około półtorej godziny.
W trakcie warsztatów będzie można się dowiedzieć:
- Jak powstał piernik,
- skąd pochodzi piernik,
- dlaczego mówimy że piernik jest „pierny”,
- kto onegdaj mógł zostać piernikarzem,
- kim jest snycerz,
- dlaczego piernik w dawnych czasach był sprzedawany w aptekach,
- dlaczego po narodzinach córki zagniatało się ciasto na piernika,
- komu dawało się pienika w kształcie niemowlęcia w powijakach,
- wiele innych piernikowych ciekawostek.
Każdy uczestnik będzie miał do dyspozycji będą dwa eleganckie pudełka z okienkiem i jedno opakowanie foliowe oraz wstążki tak aby zapakować wykonane prezenty i opuści Piernikarnię z trzema własnoręcznie wykonanymi piernikami oraz „certyfikatem przyjęcia do cechu piernikarzy”.
Koszt warsztatów to 35 zł za 1 osobę, 60 za 2 osoby, 75 zł za trzy osoby i 100 zł za 4 osoby.
Zakup jednego biletu upoważnia do udziału jednej osoby w warsztatach.
Jedno dziecko poniżej 6 roku życia wchodzi na warsztaty razem z opiekunem.
Koszt takiego biletu to 35 zł.
Bilet upoważnia do wykonania 1 kompletu pierników.
Bilety zakupicie tutaj :
na dzień 20.10.2019.
na dzień 27.10.2019.
Zakupione bilety nie podlegają zwrotowi ani wykorzystaniu w innym terminie. Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem +48 606 566 266 lub pisząc do nas: sklep@piernikiwroclawskie.pl.