8 grudnia 2012
sobota
godz. 11.00
Świąteczne Pierniczki w całej Polsce
W okresie świątecznym zostaną przeprowadzone pod patronatem Zdrowego Przedszkolaka otwarte warsztaty w całej Polsce. Tematyką warsztatów będą pierniczki ich wypieki oraz dekorowanie.
Do Łodzi zapraszamy 8 grudnia o godz 11.
Warsztat poprowadzi Bogusława z Baby Club Cafe
ul. Aleksandra Tansmana 5/02, 92-548 Łódź,
koszt: 30zł
zapisy:biuro@babyclubcafe.pl
Jeśli chcecie zorganizować w swoim mieście otwarte warsztaty Świątecznych pierniczków z Zdrowym Przedszkolakiem.org – organizatorzy zapraszają do kontaktu.
Życzymy świątecznej atmosfery w trakcie warsztatów.
Cele warsztatu kulinarnego:
– uczestnictwo w przygotowaniu posiłku i poznawanie zasad kulinarnych,
– tematyka świąteczna pozwala dzieciom zapoznać się z tradycją przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, oraz zachęca dzieci do aktywnych przygotowań do Świąt we własnych domach,
– dzieci pobudzają wszystkie zmysły: zapach, smak, wzrok, dotyk,
– podczas zajęci dzieci doskonalą m.in. sprawność manualną, samodzielność a jednocześnie uczą się współpracy w grupie,
– poznają podstawowe zasady higieny i bezpieczeństwa podczas prac kulinarnych
– wzbogacają słownictwo poprzez wyrażenie odczuć zmysłowych, opowiadanie o produktach,
– dzieci pobudzają myślenie twórcze poprzez tworzenie własnych kompozycji dekoracyjnych na pierniczkach.
Warsztat może być przeprowadzony na dwa sposoby:
I . Wspólne pieczenie i dekorowanie pierniczków
II . Rozmowy o tym, z czego i jak piecze się pierniczki oraz wspólne dekorowanie upieczonych pierniczków
Świąteczne pierniczki
Składniki:
55 dag mąki drobnomielonej orkiszowej lub pszennej z pełnego ziarna
30 dag miodu naturalnego ale lejącego
10 dag melasy lub zmielonego cukru trzcinowego
12 dag masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika – około 40g do50g
kakao (opcjonalnie 2 łyżeczki)
Roztopić masło wraz z melasą dodać miód i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto aż będzie jednolite. Można ciasto włożyć do lodówki na godzinę ale też można wałkować od razu podsypując mąką na grubość ok 3 mm. Wykrawać różnych kształtów pierniczki.
Jeśli macie inne swoje sprawdzone zdrowe i naturalne przepisy – podzielcie się z nami!
Do dekorowania polecamy :
nasiona sezamu, słonecznika, amarantus, żurawinę, pestki z dyni, orzechy, wiórki kokosowe czy płatki migdałowe
rozpuszczona gorzka czekolada
lukier z cukru trzcinowego
Nie stosujemy kolorowych słodkich posypek:)
Przepis na kolorowy lukier:
Jedno białko jajka roztrzepane mikserem mieszać z cukrem pudrem (zrobionego z cukru trzcinowego w młynku od kawy) i dodatkiem soku z cytryny. Ucierać razem do jednolitej gęstej:: masy.
Żeby zrobić kolorowy lukier należy dodać odrobinę:
soku z buraków- czerwony,
sok z jagód – niebieski,
sok z marchewki- pomarańczowy…
inna wersja:
4 łyżki zmielonych wiórek kokosowych
łyżka cukru trzcinowego
łyżka wody
pół łyżki oliwy/oleju
można spróbować dodać odrobinę soku z cytryny.
Wszystko dobrze ucierać .
Smacznego!!!