☰ menu

Otwarty plener kulinarny na Starym Kleparzu

plener kulinarny na Starym Kleparzu
niedz.
15.05.2016

Dzięki zaprzyjaźnionym kucharkom przygotujemy wspólnie trzy potrawy, charakterystyczne dla krajów z których pochodzą. Do gotowania wykorzystane zostaną w znacznej mierze produkty podarowane przez kleparskich wystawców, które w innym wypadku, z powodu zbliżającego się terminu ważności, wylądowałyby w koszu. Będziemy uczyć się jak przygotować te potrawy krok po kroku i jak w pełni korzystać z prostych produktów, które mamy pod ręką nie marnując ich.

Wspólnie gotując oraz jedząc zastanowimy się jak w prosty sposób można zapobiec marnowaniu 9 mln ton żywności, która rocznie jest w Polsce wyrzucana do śmietnika.

W ten dzień naszymi przewodniczkami będą:

Pani Mayura z Indii

, która  przygotuje dla nas pyszne RAJMA, czyli curry z czerwonej fasoli. To jedna z najpopularniejszych potraw w Północnych Indiach. Rajmę  serwować będziemy z ryżem i chutneyem autorstwa Mayury.

Pani Mira z Korei, która pokaże nam jak gotować klasyczny BIMIMBAP– czyli proste i bardzo znane w Korei danie na bazie ugotowanego ryżu, sezonowych warzyw, z dodatkiem jajka i pysznego sosu chilli.

Pani Henia z Polski, która pokaże nam jak zrobić lubiane przez wszystkich PIEROGI RUSKIE – z cieniutkim ciastem i ruskim farszem na bazie sera i ziemniaków.

Warsztaty odbędą się na Rynku Kleparskim w niedzielę, 15 maja w godzinach 11.00 – 14.00.

Spotkanie jest częścią projektu „Podaj Dalej”, który ma na celu nagłośnienie problemu dostępu do żywności oraz pomocy najbardziej potrzebującym.

Wydarzenie na FB: https://www.facebook.com/events/1776224962615365/

Exit mobile version