☰ menu

Muzeum dla Dzieci w Poznaniu i okolicy

pt.
04.10.2013

Zapraszamy w dniach od 16 września do 4 października 2013 r. w dni powszednie w godz. 8.30-15.00.
Impreza obejmuje pokazy edukacyjne i zajęcia interaktywne dla przedszkolaków oraz dzieci i młodzieży szkolnej, poświęcone tematyce omłotów zbóż, przetwarzania płodów rolnych oraz przygotowywania zapasów na zimę. Jak co roku zaprezentujemy następujące pokazy:

  – młócenie cepami, młocarniami ręcznymi i mechanicznymi
  – tradycyjne metody czyszczenia ziarna
  – przemiał ziarna na żarnach i śrutownikach
  – praca wołów w kieracie
  – wypiek chleba w tradycyjnych piecach chlebowych
  – wyrób sit (sitarstwo biłgorajskie)
  – smażenie powideł
  – kompoty oraz parowanie soków, a także suszenie owoców, warzyw i grzybów
  – kiszenie ogórków, kiszenie kapusty.

Tegoroczna edycja imprezy wzbogacona zostanie o dodatkowe pokazy:

Szuńdy, czyli jak dawniej przenoszono nosidła z wodą
pokaz wykonywania tkaniny dwuosnowowej (w dniach 20 i 23 września)
pokaz garncarski Z Podlasia (również w dniach 20 i 23 września)

Specjalnie dla młodzieży gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej na dzień 20 września przygotowaliśmy Mini RetroShow – pokazy obsługi maszyn rolniczych oraz pokaz pracy lokomobili Robey z 1895 r.

W ramach imprezy uczniowie będą mieli możliwość nie tylko przyjrzenia się interesującym pokazom tradycyjnych prac, ale także czynnego udziału w wybranych stanowiskach interaktywnych. Na zapoznanie się ze wszystkimi prezentowanymi stanowiskami grupa potrzebować będzie około półtorej do 2 godzin.

Ceny biletu wstępu na pokazy i do Muzeum:

dzieci i młodzież szkolna – 16 zł od osoby
dzieci przedszkolne – 14 zł od osoby.

Opiekunowie grup mają wstęp bezpłatny.
W ramach biletu istnieje możliwość samodzielnego zwiedzenia Muzeum przez grupę. Przy okazji wizyty w Muzeum zachęcamy również do skorzystania z dodatkowych atrakcji:

zwiedzanie Muzeum z przewodnikiem – opłata za przewodnika wynosi 70 zł od grupy;
grupowy przejazd bryczką (wagonetką) zaprzężoną w konie – opłata 3 zł od osoby,
poczęstunek:
– kromka chleba z wiejskiego pieca chlebowego ze smalcem lub gzikiem – opłata 3 zł za porcję,
– ogórek kiszony – 1 zł za sztukę.

Informacje o dodatkowych usługach gastronomicznych można uzyskać pod numerem telefonu 507 046 845.

Ze względów organizacyjnych obowiązuje wcześniejsze telefoniczne zgłaszanie grup. Zapisy według kolejności zgłoszeń przyjmujemy od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-15.00 pod numerem telefonu 61 810-76-29, wewn. 21. Tam też uzyskają Państwo wszelkie dodatkowe informacje.

Serdecznie zapraszamy!

Exit mobile version