Zapraszamy w dniach od 16 września do 4 października 2013 r. w dni powszednie w godz. 8.30-15.00.
Impreza obejmuje pokazy edukacyjne i zajęcia interaktywne dla przedszkolaków oraz dzieci i młodzieży szkolnej, poświęcone tematyce omłotów zbóż, przetwarzania płodów rolnych oraz przygotowywania zapasów na zimę. Jak co roku zaprezentujemy następujące pokazy:
– młócenie cepami, młocarniami ręcznymi i mechanicznymi
– tradycyjne metody czyszczenia ziarna
– przemiał ziarna na żarnach i śrutownikach
– praca wołów w kieracie
– wypiek chleba w tradycyjnych piecach chlebowych
– wyrób sit (sitarstwo biłgorajskie)
– smażenie powideł
– kompoty oraz parowanie soków, a także suszenie owoców, warzyw i grzybów
– kiszenie ogórków, kiszenie kapusty.
Tegoroczna edycja imprezy wzbogacona zostanie o dodatkowe pokazy:
Szuńdy, czyli jak dawniej przenoszono nosidła z wodą
pokaz wykonywania tkaniny dwuosnowowej (w dniach 20 i 23 września)
pokaz garncarski Z Podlasia (również w dniach 20 i 23 września)
Specjalnie dla młodzieży gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej na dzień 20 września przygotowaliśmy Mini RetroShow – pokazy obsługi maszyn rolniczych oraz pokaz pracy lokomobili Robey z 1895 r.
W ramach imprezy uczniowie będą mieli możliwość nie tylko przyjrzenia się interesującym pokazom tradycyjnych prac, ale także czynnego udziału w wybranych stanowiskach interaktywnych. Na zapoznanie się ze wszystkimi prezentowanymi stanowiskami grupa potrzebować będzie około półtorej do 2 godzin.
Ceny biletu wstępu na pokazy i do Muzeum:
dzieci i młodzież szkolna – 16 zł od osoby
dzieci przedszkolne – 14 zł od osoby.
Opiekunowie grup mają wstęp bezpłatny.
W ramach biletu istnieje możliwość samodzielnego zwiedzenia Muzeum przez grupę. Przy okazji wizyty w Muzeum zachęcamy również do skorzystania z dodatkowych atrakcji:
zwiedzanie Muzeum z przewodnikiem – opłata za przewodnika wynosi 70 zł od grupy;
grupowy przejazd bryczką (wagonetką) zaprzężoną w konie – opłata 3 zł od osoby,
poczęstunek:
– kromka chleba z wiejskiego pieca chlebowego ze smalcem lub gzikiem – opłata 3 zł za porcję,
– ogórek kiszony – 1 zł za sztukę.
Informacje o dodatkowych usługach gastronomicznych można uzyskać pod numerem telefonu 507 046 845.
Ze względów organizacyjnych obowiązuje wcześniejsze telefoniczne zgłaszanie grup. Zapisy według kolejności zgłoszeń przyjmujemy od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-15.00 pod numerem telefonu 61 810-76-29, wewn. 21. Tam też uzyskają Państwo wszelkie dodatkowe informacje.
Serdecznie zapraszamy!