Mikołajki w Muzeum, czyli tradycje bożonarodzeniowe dawniej i dziś
7.12.2024, sobota, godz. 11:00-15:00
Żuraw
Wstęp: 3 zł
12:00–15:00 – Kuchnia dawnego Gdańska – Tawerna
Podczas tego niezwykłego pokazu odkryjemy sekrety XVII-wiecznej kuchni Gdańska. Dowiemy się, co uchodziło za przysmaki w tamtych czasach, jak różniły się gusta kulinarne od współczesnych oraz jak wyglądało życie w tawernie. Aleksandra Kucharska, wcielając się w dawną kucharkę, zaprezentuje wyposażenie tawerny – od mebli i sprzętów po obsługę i klientelę. Poznamy popularne przyprawy i dowiemy się, jakie potrawy marzyły się gdańskim mieszczanom. A jeśli kucharka będzie w dobrym humorze, może poczęstuje gości wyjątkowymi smakołykami „spod lady”.
12:00–14:00 – Warsztaty rękodzieła dla rodzin z dziećmi
W sali edukacyjnej uczestnicy stworzą wyjątkowe zimowe skrzaty lub Mikołaje z wełny czesankowej i sznurka do makramy. Własnoręcznie wykonane dekoracje mogą być idealnym prezentem na mikołajki, świąteczną ozdobą choinkową lub pamiątką z warsztatów. Czas trwania zajęć: 30–40 minut. Prowadzenie: Katarzyna Piontecka.
11:00–15:00 – Dodatkowe atrakcje
Pisanie listów do Mikołaja piórem – komora palowa. Prowadzenie: Monika Golenko
Opowieści o miarach i dawnych zwyczajach świątecznych – kantor kupca. Prowadzenie: Weronika Pelc-Garska
Ozdabianie drewnianych ozdób choinkowych – dział szkutnictwa i napraw. Prowadzenie: Magdalena Jędrzejewska