☰ menu

Literackie Kulinaria w Mieście Słowa

niedz.
26.04.2015

Tematem warsztatów przygotowanych przez Nike Farida jest kuchnia i miłość. A to – jak wiadomo – nieodzowne elementy łączące trzy monoteistyczne religie.

 

Miejsce:

Restauracja Malika / ul. Świętojańska 69B

Czas: 26.04 / godz. 18.00-22.00

Liczba uczestników: do 15 osób

 

Obowiązują zapisy. Kwalifikujemy na warsztaty pierwsze 10 osób, które zgłoszą się na adres: info@miastoslowa.com.

 

w pierwszej kolejności wybierzemy spośród osób, które oprócz wysłania zgłoszenia na podany adres mailowy dodatkowo udostępnią na swoim profilu facebookowym  fanpejdż festiwalu Miasta Słowa: www.facebook.com/miastoslowa

 

 

W programie warsztatów:

1. Nike Farida i jej książka "Panna Młoda" – o dzieciństwie w cieniu bomb i rodzącego się terroryzmu

2. Libya Felix – Libia mitów i historii

3. Książki około kulinarne – od „Przepiórek w płatkach róży" do „Panny Młodej"

4. Gotowanie – Bliski Wschód od kuchni: hummus, falafel, nadziewane papryki, shorba, taboluleh, kuskus weselny w wersji domowej

 

NIKE FARIDA /

Polka, która wychowywała się w Libii. Uczyła się w arabskiej szkole dla dziewcząt, z której została relegowana za to, że nie salutowała Kaddafiemu. Młodość spędziła wśród gościnnych Arabów, w libijskich domach (gdzie nauczyła się gotować arabskie specjalności, zgłębiła tajniki tańca brzucha i malowania rąk henną); na pachnących kurkumą, miętą i kardamonem soukach; na pływaniu w gorącym morzu; udziale w wykopaliskach archeologicznych; odkrywaniu zatopionych miast. Samodzielnie przejechała garbusem tysiąc kilometrów po Saharze. Na jej oczach Libia, kraj ropą i miodem płynący, zmieniła się w ziemię spływającą krwią.

Przez wiele lat pracowała w branży PR i filmowej w amerykańskich korporacjach. Jest historykiem sztuki, a jej ukochani malarze to Vermeer i Caravaggio.

Farida  – czyli „jedyna, niepowtarzalna" – nazwała ją arabska przyjaciółka Salha, która zginęła podczas Arabskiej Wiosny w Libii 2011 roku.

 

RESTAURACJA MALIKA /

W restauracji królują potrawy krajów Afryki Północnej bazujące na mięsie (naturalnie z wyjątkiem wieprzowiny), rybach i owocach morza, tadżiny i kuskusy, które komponowane są przez Szefową Kuchni ze smaków, które towarzyszyły jej od dzieciństwa. Dania są bogate w smaki i aromaty przypraw i składników mało znanych i czasami trudno dostępnych w naszym regionie, ale jednocześnie wykorzystujące jako bazę lokalne i sezonowe produkty. Kolejną ważną pozycją w menu są dania z grilla lawowego, który nadaje potrawom wspaniały autentyczny dymny posmak, a kropką nad „i" jest kolonialna kuchnia Maghrebu, pod którą ukrywa się kuchnia francuska z daniami  zmieniającymi się kilka razy w miesiącu takimi jak pierś gołębia czy okoń morski z wanilią. W restauracji regularnie odbywają się warsztaty kulinarne prowadzone przez szefową kuchni, Malikę,  podczas których podobnie jak w swojej kuchni łączy kuchnie Maghrebu i Francji z darami Polskich pól i łąk oraz sezonowością. Mogą się one stać się dla każdego inspirującym początkiem dla dalszych eksperymentów kulinarnych.

 

Szefowa kuchni

EWA MALIKA SZYC JUCHNOWICZ /

Urodzona i wychowana w Algierii szefowa kuchni i właścicielka Restauracji Malika w Gdyni. Harmonijnie łączy kuchnię Maghrebu z polskimi produktami. Zanim rozpoczęła swoją karierę w gastronomii była nauczycielem i tłumaczem języka francuskiego. Siedem lat temu, podążając za swoją pasją, skierowała kroki, ręce i serce do profesjonalnej kuchni, w której przeszła kolejne szczeble hierarchii – pomoc kuchenna, następnie kucharz i szef kuchni w restauracjach w Trójmieście.

Prowadzi warsztaty kulinarne podczas których podobnie, jak w swojej kuchni łączy smaki Afryki Północnej i Francji z darami polskich pól, łąk i lasów. Starannie dobiera projekty, w których uczestniczy, tak aby były jednocześnie wyzwaniem i nauką. Szefowa kuchni na tegorocznym festiwalu Kina kulinarnego Transatlantyk w Poznaniu. Finalistka dwóch telewizyjnych konkursów kulinarnych "Gotuj o wszystko" programu Dzień dobry TVN oraz I edycji prestiżowego TOP CHEF w telewizji POLSAT. Nominowana w kategorii Kobieta Szef 2015 w pierwszej edycji przewodnika Gault et Millau Polska.

 

Szczegółowy program dostępny na:

www.miastoslowa.com

www.facebook.com/miastoslowa

 

Exit mobile version