☰ menu

Kuchnia molekularna dla dzieci

śr.
21.01.2015

 

Mali uczestnicy poznają procesy zachodzące podczas gotowana, skupią się na jego fizycznych i chemicznych podstawach, zobaczą na czym polega kuchnia molekularna, a także samodzielnie przeprowadzą prawdziwe doświadczenia biotechnologiczne.
Prowadzący:

SKN Kuchni Molekularnej aktywną działalność rozpoczęło w 2013 roku. Koło powstało przy Katedrze Chemii na Wydziale Nauk o Żywności. Członkowie Koła starają się poznać procesy zachodzące podczas gotowania, chcą spojrzeć na kuchnię w inny sposób – skupić się na jej chemicznych i fizycznych podstawach. SKN aktywnie współpracuje ze środowiskiem gastronomicznym. Studenci należący do Koła mają możliwość zapoznania się z pracą profesjonalnych kucharzy. Przy współpracy Koła i kucharzy powstają projekty edukacyjne. W roku akademickim 2013/2014 zostały przeprowadzone dwa projekty – „Między Łąką a Lasem" oraz „Sad i Ogień". Studenci mają możliwość pracy w kuchni i laboratorium. W ramach działalności Koła Studenci planują również przeprowadzać prace badawcze mające związek z różnymi aspektami kuchni molekularnej. Na zajęciach praktycznych Studenci tworzą potrawy za pomocą technik powszechnie stosowanych w gastronomi molekularnej.

Oprócz spotkań praktycznych odbywają się również spotkania teoretyczne, mające na celu poszerzanie wiedzy z zakresu technologii gastronomicznej, chemii oraz fizyki. Koło zrzesza studentów, którzy wykazują chęć rozwijania umiejętności kulinarnych oraz badawczych.

TERMIN: 21 stycznia
GODZINA: 10.00-14.00
MIEJSCE: CRZ Krzywy Komin
CENA : 30 ZŁ

 

 

Exit mobile version