☰ menu

Kuchnia molekularna czyli glony w laboratorium.

w_kuch_mol_2016p
sob.
17.09.2016
Czy wiecie, że kuchnia może zmienić się w prawdziwe laboratorium, a gotowanie może stać się fascynującą naukową przygodą? Jeżeli lubicie eksperymentować zapraszamy na warsztaty chemiczne w Biocultura Lab. Podczas zajęć poznamy polimery. Te niesamowite substancje zbudowane z setek małych cegiełek są wszechobecne w naszym życiu i spełniają wiele ważnych funkcji w przyrodzie. Niektóre z nich jak agar, alginiany czy skrobię wykorzystujemy w kuchni.

W czasie zajęć przyrządzimy „jajko sadzone” na zimno, wyczarujemy wykwintny kolorowy kawior, a na deser zrobimy błyskawiczną galaretkę. Przy okazji dowiemy się jak wyglądają glony

i dlaczego Japończycy uwielbiają je jeść. Prawdziwi smakosze będą mogli spróbować „glonusia” – zielonego smoothie z glonów morskich.

Wiek: 7-10 lat

Zapisy: biuro@biocultura.pl lub tel. 600 373 051

Koszt: 35 zł

Miejsce: Biocultura

Termin: 17.09.2016 (sobota) godz.11:00

Exit mobile version